Vjerujemo da svi u kućama imate sodu bikarbonu koju je jako dobro imati pri ruci u mnogim slučajevima, a mi vam u nastavku ovog posta navodimo neke od njih.

 

Ukoliko imate vinovu lozu možete je prskati rastvorom od sode bikarbone

75 grama sode bikarbone pomiješajte sa 10 litara vode i isprskajte grožđe tokom zrenja i tako spriječite suhu trulež ali tako i povećate šećer u bobicama. Ovaj isti rastvor možete koristiti za prskanje stabala raznog voća i da se ovim spriječi pojava gusjenica na lišću

 

Soda bikarbona je broj jedan u borbi protiv pepelnice

Krastavci
Za preventivno prskanje krastavaca koristi se 1 čajna kašikica sode bikarbone sa 1 litrom vode

Kupus
Istim rastvorom kao i za krastavce prišćite kupus protiv gusjenica i bubica. Tako možete i da napravite rastvor sa 9 kašika jabukovog sirćeta i 1 litra vode.

 

Ribizle
Poprskajte ih sa 1 supenom kašikom sode bikarbone , 1 spirinom , 1 kašikom deterdženta za pranje suđa, 1 kašika biljnog ulja i 4.5 litra vode. Kkao bi privukli pčele na ribizle isprskajte je medenom vodom u 1 litar vode rastvorite 1 kašiku meda ovo će privući oprašivače.

 

Jagode
u 10 litara vode ukapajte 15 kapi joda i pomiješajte drvenom kašikom da se jod rastvori u vodi. Naime, nakon obilnog zalijevanja jagoda ili poslije kiše pored svake jagode pospite malo ovog rastvora. Nakon toga možete razmišljati da presadite jagode na drugo mjesto i dobro vodite računa da ne premašte ovu dozu joda u protivnom možete ispržite korijen jagoda. Imate li vi neki način da se spasite dosadnih bubica sa sodom bikarbonom , ukoliko imate budite slobodni da nam pišete.

Oglasi