– Mi se sa našim današnjim člankom selimo u Holivud, i govorimo o glumcima koji vuku porijeklo sa ovih prostora. Publika čak skoro i da ne zna daa smo u prošlosti imali i oskarovce, koji potiču sa balkana. 

Karl Malden, cenjeni glumac poreklom iz Srbije, nadaleko je poznat po rođenom imenu Mladen Sekulović. Iako njegovi srpski koreni možda nisu opštepriznati, starije generacije se rado prisećaju njegovih nezaboravnih portreta. Tokom vrhunca svoje karijere, Malden je bio veoma tražen u holivudskom svetu, na kraju je dobio prestižnu čast nominacije za Oskara. Svojom nenadmašnom vještinom i izvanrednom vještinom, Malden je nesumnjivo ostavio trajan utjecaj na filmsku industriju, očaravajući gledaoce svojim izvanrednim talentom.

Mladen je do danas usamljeni ambasador Srbije kome je uručena prestižna zlatna statua. Mladen je gajio duboku vezu sa poznatim američkim glumcem Kirkom Douglasom, dijeleći s njim ekran u omiljenim filmovima poput “Ulice San Francisca”. Majkl Daglas, Kirkov sin kojeg je Mladen držao u mlađim godinama, odao je počast Mladenu na komemorativnoj ceremoniji.

Godine 1951. cijenjeni Karl Malden postigao je značajan trijumf osiguravši visoko cijenjenog Oskara za svoj izuzetan portret antagoniste u kinematografskom remek-djelu poznatom kao Asfaltna džungla. Ovaj izvanredni film ne samo da je poslužio kao platforma za prikaz Maldenovog ogromnog talenta, već mu je pružio i priliku da podijeli film sa legendarnim Marlonom Brandom. Slavna ceremonija dodjele Oskara dodatno je obogaćena prisustvom poznatih ličnosti kao što su Humphrey Bogart i Lauren Bacall. Odgovornost za održavanje ovog značajnog događaja stručno je preuzeo poznati komičar Danny Kaye.

  • Nastao 1912. godine, Karl Malden, prvobitno poznat kao Mladen Sekulović, rođen je u poznatom rudarskom gradu Geriju, u Indijani. U međuratnom periodu ovaj grad je postao magnet za hercegovačke imigrante koji su tražili zaposlenje u obližnjoj željezari.

Godine 1906. Petar Sekulović, otac Karlov, donosi odluku da napusti Bileću i migrira u Ameriku sa težnjom da se ponovo poveže sa rodbinom. Na kraju je napravio izbor da uspostavi stalni boravak u novoj zemlji. Petar, istaknuti pripadnik srpske zajednice, svoja tri sina, među kojima i Mladena, upoznao je sa raznim kulturnim aktivnostima. Te aktivnosti su uključivale učešće u prvom crkvenom horu pod Karađorđevim vođstvom, učešće u Sokolskom gimnastičkom društvu i angažovanje u srpskom pozorištu. Marija, Karlova majka, porijeklom je iz Češke.

Iako je Mladen poznat po svojim glumačkim sposobnostima, njegov lični život ostaje enigma, uprkos dubokoj povezanosti sa svojim nasleđem i društvenim krugom s kojim se druži.

Pod pritiskom svog menadžera i producenta, nevoljko je pristao da usvoji drugačiji naziv zbog poteškoća u izgovoru svog originalnog prezimena Sekulović. Zanimljivo je da je u filmovima u kojima je glumio često tražio promenu prezimena likova, često se opredeljujući za Sekulovića.

Tokom njegovog života, ne može se poreći da je Srpska pravoslavna crkva imala najveći značaj. To je vidljivo od samog početka kada je kršten kao Đorđe i nastavio da iskazuje svoju privrženost kroz aktivno učešće u crkvenom horu. Iako je postigao uspjeh i bogatstvo, njegova nepokolebljiva posvećenost svojoj zajednici bila je očigledna kroz njegov velikodušan doprinos crkvi.

Iskrenim rečima, Mladen je elokventno preneo svoje emocije, iskazujući ponos na srpsko nasleđe. Istakao je svoje odrastanje u srpskom domaćinstvu, krštenje u srpskoj crkvi, aktivno učešće u njenim službama, učešće u srpskom horu i samouverenu identifikaciju kao Srbina.

  • Tokom kasnih 1930-ih, postao je student na renomiranoj školi glume Goodman, gdje je imao priliku upoznati i komunicirati sa Marlonom Brandom i kasnije Kirkom Douglasom. Njihova početna saradnja dogodila se u pozorišnoj produkciji “Tavern by the Road”, učvrstivši njihovo partnerstvo u kultnom filmu “Tramvaj po imenu želja”. Ipak, njegova uloga detektiva u televizijskoj seriji “Ulice San Francisca” dovela ga je do zvijezda. Međutim, njegov portret “Skaga”, vrijednog američkog radnika u trosatnom televizijskom filmu, na kraju ga je katapultirao na vrhunac karijere.

U svakoj prilici kada je imao priliku da se obrati nekom skupu, Malden je nepogrešivo isticao svoju srpsku lozu. Međutim, važno je napomenuti da se njegova naklonost prema Srbiji nije manifestovala ni u kakvom obliku nacionalizma ili šovinističkih uverenja. Umjesto toga, njegovo divljenje je obuhvatilo sve različite zajednice širom svijeta. Kada je predstavnika bivše Jugoslavije njegov dragi prijatelj Dan Tana (Danilo Tanasijević) pozvao da u Njujorku upriliči toplu dobrodošlicu brojnoj međunarodnoj publici, Karl Malden je željno prihvatio priliku.

U svom obraćanju, on je stavio veliki akcenat na svoje duboko srpsko nasleđe i preneo svoj neodoljiv osećaj časti zbog pripadnosti tom narodu. Nažalost, ova deklaracija je naišla na žestoko protivljenje uticajnih pojedinaca koji su ga žigosali kao nacionalistu, što je rezultiralo njegovom kasnijom zabranom povratka u zemlju rođenja.

Oglasi