Intimno zdravlje jedne žene je krucijalno za svaku osobu. Područje intimne regije, je jako podložno infekciijama, zato je jako bitno da se ide ginekologu makar jednom u tri mjeseca.

Žene su kroz istoriju pristupale temi intimne njege sa određenim nivoom oklijevanja, proistekle iz njihove nevoljkosti da otvoreno razgovaraju o stvarima koje direktno utiču na njihovo cjelokupno zdravlje i dobrobit. Jedan poseban aspekt ove tekuće debate usredsređuje se na potrebu za skupim proizvodima na bazi hemikalija u odnosu na potencijalnu efikasnost korišćenja ništa više od tople vode. U nastojanju da otkloni sve nejasnoće koje traju, uvaženi ginekolog dr Vesna Tešić daje opsežne i informativne odgovore na ova pitanja i još mnogo toga.

  • Dr Vesna Tešić u emisiji Ordinacija govori o zajedničkoj brizi oko higijene u porodilištu. Jedno pitanje koje se često postavlja je koje je proizvode najbolje koristiti, jer su neke žene od baka savjetovale da je dovoljna samo voda. Međutim, šta je prava istina? Dr Vesna Tešić ističe značaj vaginalne higijene i potrebu pažljivog sagledavanja efikasnosti i sigurnosti različitih metoda. Ključno je shvatiti da vagina posjeduje vlastiti urođeni mehanizam za očuvanje čistoće i cjelokupnog blagostanja, zbog čega je prekomjerna upotreba oštrih sredstava za čišćenje suvišna.

Pravilna vaginalna higijena igra ključnu ulogu u održavanju opšte dobrobiti žene. Međutim, bitno je uzeti u obzir različite životne faze i prilagoditi higijenske prakse u skladu s tim. Dr Vesna Tešić, cijenjeni ginekolog, ističe značaj razlikovanja reproduktivnih godina i menopauze, te prilagođavanja higijenskih metoda u skladu s tim. Tokom godina plodnosti, savjetuje se korištenje higijenskih proizvoda sa snažnijom formulacijom koja uključuje mliječnu kiselinu. Ova karakteristična komponenta služi kao štit od infekcija i pomaže u očuvanju pH ravnoteže u vaginalnom području.

Odabir blažih higijenskih proizvoda posebno formuliranih za područje vanjskih genitalija važan je korak za žene u menopauzi. Ova mjera opreza je neophodna zbog potencijalnog stanjivanja kože i povećane osjetljivosti na infekcije uzrokovane opadanjem nivoa estrogena. Kako bi se osigurala optimalna higijena u porodilištima, dr. Tešić predlaže uvođenje prirodnih lijekova poput kanatariona, prirodnog antiseptika ili žalfije. Ovi organski elementi posjeduju urođena svojstva koja prirodno štite zdravlje vagine.

Kako bi se očuvala složena ravnoteža vaginalne flore i spriječila bilo kakva nelagoda, bitno je izbjegavati proizvode koji sadrže parabene. Dr Tešić ističe neadekvatnost same vode kada je u pitanju održavanje higijene, posebno s obzirom na raznolik sastav savremenih izvorišta vode. Shodno tome, preporučuje se korištenje odgovarajućih tehnika kako bi se osigurala čistoća vagine. Uzimajući naznake iz metoda koje su koristili naši preci u promicanju higijene u porođajnoj sali, doktor ističe prednosti upotrebe mliječne kiseline, kiselog mlijeka i biljnih lijekova poput kamilice i žalfije.

Ističući trajnu efikasnost prastarih lijekova koji su poznati po svojoj sposobnosti da poboljšaju dobrobit vagine, doktor naglašava važnost odabira proizvoda prilagođenih individualnim potrebama i preferencijama. Iako priznaje postojanje suvremenih alternativa kao što su tablete ili kreme na bazi mliječne kiseline, koje nude obećavajuće rezultate, doktor naglašava važnost uzimanja u obzir ličnih zdravstvenih okolnosti i pridržavanja preporuka stručnjaka prilikom donošenja ovih odluka.

Dok se rasprave među ženama često vrte oko njege kože, njege kose i šminke, tema intimne higijene često ostaje neprimijećena. Žalosno je što se u razgovorima rijetko ulazi u značaj održavanja pravilne higijene u intimnim područjima, posebno tokom ginekoloških zahvata. Međutim, bitno je priznati da se higijena proteže dalje od prevencije infekcije; igra ključnu ulogu u ukupnom fizičkom i mentalnom blagostanju žene. Adekvatna higijena, uključujući brigu o intimnim dijelovima, podržava prirodne odbrambene mehanizme tijela i pomaže u samočišćenju, štiteći od vanjskih prijetnji tokom svakodnevnih aktivnosti. Važno je napomenuti da se porijeklo određenih bolesti može otkriti i bez našeg svjesnog uključivanja.

Oglasi