Modrice na telu ne nastaju isključivo zbog fizičkih povreda, što može biti iznenađujuće kada saznate pravi razlog iza njihovog nastanka.

  • Pojava modrica, koja je posljedica ozljede krvnih žila ispod kože uslijed udaraca, česta je pojava. Unatoč tome, postoje slučajevi u kojima pojedinci dobiju modrice bez vidljivog uzroka. Razni čimbenici mogu pridonijeti prezentaciji ovog stanja.

    Dr. Corey Fisher, medicinski stručnjak na klinici Cleveland u Sjedinjenim Državama, istaknuo je niz ključnih elemenata koji igraju ulogu u pojavi nenamjernih modrica. Jedan od najčešćih čimbenika među tim uzrocima je konzumacija dodataka prehrani, koji obuhvaćaju razne vitamine i minerale. Naime, dodaci koji sadrže češnjak, đumbir, ginko, ginseng, omega-3 masne kiseline i vitamin E identificirani su kao česti krivci. Ovi dodaci imaju sposobnost utjecati na trombocite i ometati prirodni proces zgrušavanja krvi, što u konačnici rezultira stvaranjem modrica.

    Žene često imaju povećanu osjetljivost na modrice, što se može pripisati tanjoj kvaliteti njihove kože u usporedbi s muškarcima. Uz to, hormon estrogen ima ulogu u utjecaju na strukturu i otpornost krvnih žila, dodatno pridonoseći ovoj osjetljivosti. Kako pojedinci stare, osobito nakon što navrše 60 godina, koža postaje još tanja, a krvne žile sve krhkije, što rezultira povećanom osjetljivošću na pojavu modrica.

Nadalje, određeni lijekovi, uključujući ibuprofen i aspirin, imaju svojstva razrjeđivanja krvi koja mogu dovesti do pojave modrica. Isti ishod može se primijetiti kada pojedinci uzimaju specifične antidepresive ili kortikosteroide, jer ti lijekovi ili utječu na trombocite ili stanjivaju kožu.

Iako je ključno naglasiti da većina modrica ne bi trebala biti razlog za uzbunu, preporuča se konzultirati liječnika ako se pojavljuju redovito bez vidljivog razloga. Prema dr. Fisheru, ako modrice traju dulje od tri tjedna, ako se stalno pojavljuju na istom mjestu ili ako su popraćene simptomima poput vrućice, noćnog znojenja ili natečenih limfnih čvorova, nužno je potražiti liječničku pomoć .

BONUS TEKST;

Razmišljanje o budućnosti planete Zemlje zahteva duboku analizu i razumevanje trenutnog stanja životne sredine. Klimatske promene su postale dominantna tema razgovora širom sveta, jer njihov uticaj postaje sve očigledniji i sveprisutniji u našim životima.

Od topljenja glečera na Arktiku do sve učestalijih ekstremnih vremenskih uslova, kao što su poplave, suše, i uragani, posledice klimatskih promena su realnost koju moramo da prihvatimo i protiv koje moramo da se borimo. Naša zavisnost od fosilnih goriva i emisija gasova sa efektom staklene bašte su glavni uzroci globalnog zagrevanja, koji dalje izaziva lančane reakcije u ekosistemima širom sveta.

Kako bi se ublažili negativni uticaji klimatskih promena, neophodno je preduzeti hitne mere na globalnom nivou. Implementacija sporazuma o klimatskim promenama kao što je Pariski sporazum predstavlja korak napred ka smanjenju emisija gasova i zaštiti životne sredine. Međutim, postoji potreba za širim angažmanom država, korporacija i pojedinaca kako bi se postigli održivi ciljevi i zaštitila budućnost naše planete.

Pored toga, očuvanje biodiverziteta je ključno za održavanje ravnoteže ekosistema. Gubitak staništa, ilegalni lov i ribolov, kao i neodgovorno korišćenje resursa prete raznovrsnosti živog sveta na Zemlji. Nacionalni parkovi, zaštićena područja i održivi načini poljoprivredne proizvodnje su neophodni kako bi se sačuvali prirodni resursi i omogućio opstanak biljnog i životinjskog sveta.

Takođe, edukacija i podizanje svesti o važnosti očuvanja životne sredine igraju ključnu ulogu u promeni naših navika i ponašanja prema planeti. Obrazovanje o reciklaži, smanjenju potrošnje vode i energije, kao i podrška ekološkim inicijativama su koraci ka stvaranju održivijeg društva.

U zaključku, suočeni smo sa ozbiljnim izazovima u vezi sa očuvanjem životne sredine i ublažavanjem klimatskih promena. Međutim, zajedničkim naporima i angažmanom svih sektora društva, imamo priliku da promenimo tok stvari i zaštitimo budućnost naše planete za naredne generacije. Važno je da svako od nas preuzme odgovornost i deluje u skladu sa principima održivog razvoja kako bismo ostavili svet u boljem stanju nego što smo ga zatekli.

 

Oglasi