Iako se značajan dio litice srušio u okean zbog nedavnog klizišta, tri raskošne rezidencije smještene na provaliji u južnoj Kaliforniji smatraju se sigurnima za stanovanje. Ove luksuzne kuće, procijenjene na milione eura, ostaju nepromijenjene geološkim događajima.

Početkom februara jedan dio Kalifornije doživio je izvanrednu pojavu oluja i intenzivnih padavina, što je predstavljalo prijetnju luksuznim rezidencijama u Dana Pointu. Među ovim raskošnim kućama, najvrednija nekretnina smještena uz obalu ima zapanjujuću cijenu od 15,9 miliona dolara i u vlasništvu je uglednog lokalnog radiologa po imenu Luis Brueggemann, koji ima 82 godine.
Prema Brugemanu, grad je potvrdio da je kuća sigurna i da nije ugrožena; stoga neće dobiti crvenu naljepnicu. Osim toga, grad priznaje da nema značajnih strukturalnih problema s kućom.

Jutros sam uspio snimiti zadivljujući snimak tobogana Dana Point Headlands nakon perioda intenzivnih padavina u trajanju od dva dana. Iskreno se nadam da će svi ostati izvan opasnosti za ovo vrijeme. #CaliforniaRain #SafetyFirst #danapoint #danapointharbor #slide #BreakingNews pic.twitter.com/zjktESlxOB

Prema riječima nadzornika Dana Pointa Mike Killebrew, geotehnički inženjer i građevinski inspektor iz grada obavili su posjetu jednoj od tri vile, tačnije kući u obliku slova A koja se nalazi na rubu. Nakon njihove procjene, zaključili su da ne postoji neposredna prijetnja sigurnosti imovine.

Kako bi procijenili okolnosti, obišli su lokaciju i obavili razgovor sa vlasnikom vile. Djelomično urušavanje litice Dana Point je posljedica neviđenih padavina u južnoj Kaliforniji, što je rezultiralo rasprostranjenim klizištima i poplavama u cijelom regionu.

Iz zračne perspektive koju je uhvatio helikopter, evidentno je da je jedna od kuća nesigurno obješena sa litice, djelimično prkoseći gravitaciji, dok se druge dvije stambene jedinice klate opasno blizu ivice. Uprkos uvjeravanjima stručnjaka da se ove tri vile smatraju useljivim, jasno je da se moraju poduzeti dalje mjere kako bi se one učvrstile protiv predstojećih oluja.

Prema riječima Kajla Turjea, izvršnog potpredsjednika inženjering kompanije sa sjedištem u Los Angelesu, moraju se uložiti značajni napori da se kuća stabilizuje, kako je obavijestio medije.

Oglasi