Tokom prvih dana februara, Suzana Kekemoyer je krenula na putovanje od svoje rezidencije u Južnoj Africi do garaže, gde je naišla na malo smeđe stvorenje direktno na svom putu.

Opreznim korakom, Suzana se odvažila ka tajanstvenom biću ispred sebe, usmjeravajući pogled ka njemu s pojačanim pogledom. Na tlu je ležalo galago mladunče, omanji primat porijeklom iz Južne Afrike, poznat po svojoj neobičnoj sličnosti s plačem ljudskog djeteta. Mali majmun koji je otkrio Kekemoyer bio je toliko minuskulan da se lako ugnijezdio u granicama njenog dlana.
Suzana, iako nije bila sigurna kako se galago, koji se obično naziva “beba iz žbunja”, našao na dvorišnoj stazi, bila je sigurna da je zabrinuta majka sigurno u blizini.

Nakon što je mladunče doveo u kuću da procijeni njegove povrede i utvrdi da li je potrebna bilo kakva pomoć, Kekemeyer je nastavio da snima stanje bebe na video snimku. Nakon toga je izašla napolje i na svom mobilnom uređaju pustila snimak vapaja mladunčeta.

Brzim pokretom, majka bebe izronila je iznad Suzan, odmah skočila, povukla svoje dijete i brzo se popela na sigurno mjesto.

Suzana je izrazila svoje uzbuđenje povodom ovog događaja i podijelila svoja razmišljanja, uz video, na svom Facebook profilu, čime je to bio izuzetan zaključak dana.

Sićušni primati poznati kao galagos, ili grmovi majmuni, žive pretežno na drveću i posjeduju prepoznatljive velike, okrugle oči. Iako je identificirano otprilike 20 vrsta galaga, stručnjaci nagađaju da bi mogle postojati brojne druge koje tek treba otkriti. Dodatno nazvani nagapi, što na afričkom jeziku znači “noćni majmun”, galagos posjeduju prevelike oči koje im omogućavaju da se efikasno kreću pri slabom svjetlu. Nadalje, njihove velike uši, sposobne da se rotiraju nezavisno poput radara, olakšavaju otkrivanje plijena u mraku. Ova izvanredna stvorenja izvrsna su u skakanju, koristeći svoje robusne noge i nevjerojatno duge repove da se kreću na značajnim udaljenostima, brzo prelazeći krošnje drveća dok grabe insekte u zraku.

Oglasi