PAMETNI TRIKOVI ZA UZGOJ KUĆNIH BILJAKA: Sađenje, njega, presađivanje i ostalo (FOTO)

Svjesni smo činjenice da sve biljke rastu u zemlji i da je ona jedan glavni uslov za uzgoj biljaka. Onda se postavlja pitanje kakva teba biti zemlja? Za zdrrav uzgoj biljaka važan je sastav zemlje u nezavisnosti koje je vrste biljka. Zemlja se može nabaviti u cjećarama i u većim marketima, ali nema uvijek sastojke koji su mnogo potrebni. Danas ćemo vam podijeliti par bitnih savjeta koji će vam olakšati sađenje biljaka ali i njihov uzgoj. Savjete koje ćemo vam podjeliti dolaze od profesionalnih i iskusnih uzgajača. Pročitajte i par dodatnih trikova koje smo priložili:

Presađovanje – ove biljke trebate presaditi svake druge dodine, a u slučaju da korijeničići krenu izbijati spolje trebate ih presaditi ranije. Prije svega istresite sve iz stare saksije, a tako što ćete lagano izvrnuti naopačke pridržavajući biljku koju presađujete. Zatim cvijeće presadite sa novom zemljom u veću saksiju,na dno možete staviti red kamenčića da vam služi kao drenažni sloj ili čak šljunak i dopunite potrebnu zemlju.

Zatim zalite cvijeće vodom koju možete napraviti na sljedeći jedan od izbora:

  • u vodu ubacite komadić uglja ili
  • vodu malo posolite
  • ili stavite jednu kašikicu šećera, sve kombinacija će biti dobre, samo nemojte pretjerivati sa ovakim načinom zaljevanje već samo ponekad.