I OVO POSTOJI: PROVIDNO DRVO – transparentno drvo moglo bi da unese potpuno nove perspektive u projektovanju zgrada

Staklo u kombinaciji sa betonom, čelikom ili drvetom nezaobilazna je kombinacija u modernom građevinarstvu. Ono je tu da pruži prirodnom svjetlu pa prodre unutar prostora i da učini konstrukcije pogodnim za život. Međutim, staklo nam možda uskoro  neće pa ni trebati. Ustvari, inženjeri s univerziteta u Merilendu napravili su providno drvo koje je čvršće te dugotrajnije od netretirane drvene građe.

Proces proizvodnje transparentnog drveta sastoji se iz dva, poprilično fascinantna, procesa. Za početak, drvo se kuha kako bi se hemijski odstranili tragovi lignina — organske supstance koja se nalazi u vaskularnim biljkama. Međutim, nije samo lignin taj koji je kriv za braonkastu boju drveta već dio krivice snosi i prirodni lijepak koji drvetu daje krutost. Ovaj dio izbjeljivanja drveta traje oko deset minuta na malom uzorku dok za cijelo stablo to može da potraje i 24 sata.

Drugi dio tretmana usmjeren je ka jačanju čvrstoće drveta tako što se u njegova vlakna injektiraju epoksidi. Drvo upija ovaj agens što mu značajno popravlja mehaničke karakteristike. Ovaj proces traje oko sat vremena.

 

Oglasi