AKO ŽELITE DA VAM PARADAJZ RASTE U IZBOLJU ONDA OVO SU SAVJETI KOJE TREBA DA PRATITE!

Bez dobre pripreme tla, redovnog prehranjivanja i održavanja kako zemlje tako i biljke nema uspjeha. Paradajz je jedna od onih biljaka koje iz tla crpe sve što mogu, a za njega je potrebno puno minerala, kako bi sam stabljika bila zelena i jaka, a plod zdrav i sočan.

Velika greška se pravi kad se paradajz đubri čime stigne i u startu prave grešku, jer paradajz treba plodnu zemlju a ne previše nađubrenu. Stoga je obavezno da popravite kvalitet zemljišta u koje sadite paradajz.

Pardajz je potrebno dva puta posipati đubrivom, neposredno prije sadnje i prije izbijanja prvih plodova. Izjegnite ubacivanje đubriva u rupu u koju stavljate sadnicu, umjesto toga najbolje bi bilo da zemljište pripremite mjesec dana prije sadnje. Izmješajte đubrivo, dodajte organsko đubrivo, bilo šta, ali nikako ne stavljajte đubrivo direktno uz biljku odmah tokom sadnje.

Koje đubrivo je najbolje kod sadnje paradajza?

Svaki baštovan ima svoju omiljenu prihranu za đubrivo, ali prijedlog je da se koristi ono sa kombinacijom azota, fosfora i kalijuma. Takođe bi bilo dobro da to đubrivo sadrži i kalcijum i magnezijum. Za kalcijum možete u zemlju staviti i namrvljene ljuske od jaja.

Extra savjet: Đubrivo iz “domaće radinosti” je ono koje sadrži rastvor koprive i gaveza. Pravi se tako što se stabljike i listovi koprive i gaveza potope u 10 l vode, poklope i ostave 21 dan. Nakon toga se tečnost razblaži i time se zalijeva paradajz u širokom luku oko stabljike (inače će da ošteti korijen).

Oglasi