Fahreta Jahić, poznatija pod umjetničkim imenom Lepa Brena, neosporno je jedna od najpoznatijih pjevačica iz bivše Jugoslavije. Rođena 20. oktobra 1960. godine u gradu Tuzli, Brena potiče iz porodice u kojoj su njena mlađa sestra Faketa i brat Faruk. Zanimljivo, Brenin talenat seže i izvan sfere muzike, jer se istakla i u košarci. Sa impresivnih 180 cm, njen stas je nesumnjivo odigrao značajnu ulogu u njenom uspjehu na terenu. Brena je svoje košarkaške vještine usavršila u prestižnom klubu “Interplet” u Bourqueu, čime je dodatno učvrstila svoju reputaciju višestruke osobe. U to vrijeme je stekla umjetničko ime „Brena“, koje joj je dodijelio njen nastavnik fizičkog vaspitanja Vlade Bajeri. Nastavljajući da se bavi svojom strašću prema muzici, Brena je upisala srednju školu i sa sedamnaest godina hrabro se prijavila na veoma kompetitivno takmičenje “Mladi graditelji”. Zabavljajući publiku svojom dubokom interpretacijom hit numere pokojnog pkevača Kemala Montena “Sviraj više, prijatelju”.

 

 

Nakon toga je započela sopstvenu karijeru. Dok je učila strane pjesme koje je tražila publika, kod kuće bi pjevala „Sevdarinku“. Iako nije tipično romantična osoba, prvi dečko koji joj se iskreno dopao bio je 5,6 godina stariji od nje, ali nisu bili u vezi. Godine 1979. preselila se u Beograd i upisala Prirodno-matematički fakultet, smijer Turizam. Fahereta je u početku sumnjala u Sašu Popovića jer nije znao da pjeva narodne pjesme. Međutim, brzo su postigli dogovor, uprkos prigovorima Brenonih roditelja. Iako njeni roditelji nisu željeli da postane kafanska pjevačica, ona je sela u voz i otišla na nastup u Bačku Palanku.

 

Brzo je obezbedila posao u u hotelu Park u Novom Sadu. Breona je stekla priznanje zbog svog neupitnog talenta, kao i izbora odjevnih predmeta, koji su mnogi ocijenili neprikladnim. Uprkos kritikama zbog svoje težine, ona ostaje samouvjerena u svoj izgled i uživa da ga pokazuje. Odjeća koju je nosila bila je njezina vlastita kreacija, uprkos majčinom negodovanju. Tašin direktor Vladimir Cvetković, nekadašnji košarkaš “Crvene zvezde”, preuzeo je pjevačičin profesionalni put i postao njen inicijalni menadžer.

Oglasi