Kada vam je potreban brz i praktičan obrok ili užina, konzervirana hrana je odličan izbor.

Police za konzerviranu hranu opskrbljene su raznim opcijama, uključujući pasulj, meso, ribu, supu i voće. Ipak, važno je dati prednost svom zdravlju i ne žrtvovati ga radi uštede vremena.

Iako ove limenke nude praktičnost u kulinarstvu, mogli biste biti zatečeni komponentama koje se nalaze u nekim proizvodima koji se široko konzumiraju. Kada se radi o kategorizaciji konzerviranog proizvoda kao “nezdravog”, moraju se uzeti u obzir različiti elementi. Količina natrijuma, dodatog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija doprinose ukupnom nutritivnom profilu proizvoda. Nadalje, prisustvo aditiva, konzervansa, boja za hranu, bojila i drugih sastojaka može značajno utjecati na učinak konzerviranog proizvoda na vaše blagostanje.

Pasulj

Važno je biti oprezan pri kupovini konzerviranog pasulja, kako savjetuju stručnjaci za ishranu. Ove zgodne opcije često sadrže prevelike količine zasićenih masti, šećera i nepotrebnih aditiva.

Supe

Prekomjeran sadržaj natrijuma je čest problem u brojnim konzerviranim supama. Studija koju su proveli Kanadski instituti za zdravstvena istraživanja (CIHR) otkrila je da se kondenzovane supe spremne za serviranje rangiraju među najvišim u pogledu nivoa natrijuma u industriji pakovane hrane u Kanadi.

Osim toga, istraživanje je otkrilo da supa, uz konzervirano i kiselo povrće, značajno doprinosi unosu natrijuma u kanadskoj ishrani.

Pasta

Nažalost, prethodno skuvana testenina u sosu jedna je od najmanje hranljivih opcija među konzerviranom hranom. Njegov predivan okus dijelom se pripisuje prevelikim količinama šećera i soli koje sadrži.

Uzmite, na primjer, konzervu špageta koja se sastoji od 1070 mg natrijuma i 20 g šećera. To iznosi 46 posto preporučene dnevne potrošnje soli i premašuje preporučeni unos šećera za 20 posto.

Voće natopljeno sirupom

Da biste se pridržavali savjeta Waterloo Food Bank, preporučljivo je kloniti se konzerviranog voća upakovanog u sirup, jer ono obično ima preveliku količinu šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu, na primjer, sadrži nevjerovatnih 21 posto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, što se smatra prilično značajnim, s obzirom da se sve što prelazi 15 posto smatra značajnom količinom.

Oglasi