Vjerujemo da svi znate da biljke u prostor donose posebnu energiju , a sto zna svako ko ih njeguje i brinu se o njima. Međutim, neke biljke se izdvajaju i po svojim feng shui svojstvima, jedna od njih je klivija , biljka čarobnog izgleda za koju kažu da donosi sreću i blagostanje u dom. klivija je sobna biljka s mesnatim i velikim zelenom listovima i čarobnim cvijetom najčešće je narandžaste boje.

 

Cvjeta jednom godišnje , i to najčešće u proljeće a njen cvijet je u obliku trubice koji biljci daju posebnu egzotičnu ljepotu. Kada procvjeta to simbolično znači da će u vašu kuću doći dobre vijesti. Ali kako bi klivija procvjetala potrebna je posebena i advektna njega, odgovara joj sjeverna strana kuće a nikako je ne treba izlagati jakim sunčevim zrakama. Također joj odgovara sobna temperatura a ne treba je zimi držati na temparaturi ispod 10 stupnjeva. Zalijeva se po potrebi i nije zahtjevna , zimi se zalijeva na 20 dana dok tokom ljeta i proljeća treba zalijevati što češće.

 

Ova biljka se prihranjuje sa tekućim gnojivom od marta do septembra kao i u februaru kada se formiraju i cvjetni pupoljci. Takođe mlade klivije se presađuju svake godine na proljeće kada stane cvjetanje u veću teglu. Klivija se može razmnožavati dijeljenjem velikih biljaka odnosno odvajanjem mladica nakon cvjetanja a i može se razmnožavati sjemenom. Ukoliko stavite nekoliko novčića u teglu vjeruje se da može privući i sreću i blagostanje u vašem domu.  Ako se cvijet prestao cvjetati ili se iznenada osušio prema feng shuiju to može ukazivati na troškove, gubitke i negativne promjene.