Postoji više faktora koji mogu uticati na sastav urina, uključujući unos novih lekova, kao i vrstu i količinu hrane koja se konzumira, kao i količinu tečnosti unesene tokom dana.

Praćenje urina na dnevnoj bazi je jednostavan, ali efikasan način da pratite opšte zdravlje. Bilo kakve promjene u urinu mogu ukazivati ​​na osnovni zdravstveni problem, zbog čega je važno obratiti pažnju na sva odstupanja od norme. Stoga se preporučuje redovno obavljanje samopregleda kako bi se osiguralo da se sve promjene otkriju rano.
Promjene u boji urina mogu se pripisati raznim faktorima, uključujući trudnoću, prekomjernu konzumaciju kofeina i nikotina. U tim slučajevima, boja urina obično potamni.
Bistra mokraća i urin svijetle nijanse žute se smatraju znakovima dobrog nivoa hidratacije.

Prirodna boja urina je tipično svijetložuta, često se opisuje kao zlatnožuta, a pripisuje se prisustvu urobilinogena, pigmenta koji se nalazi u urinarnom sistemu. U slučaju da je boja urina svjetlija od one koja se smatra normalnom, to je pokazatelj razrjeđenja, dok tamnija boja ukazuje na veću koncentraciju urina. Osim toga, ako je urin zamućen, to može značiti da osoba nije konzumirala adekvatnu količinu tekućine.
Kada vaše tijelo unese značajnu količinu tekućine, to se odražava na izgled vašeg urina. Ako je vaš urin bistar, to je jak pokazatelj da ste pravilno hidrirani.
Živa nijansa žute prisutna u urinu.

Kada se traži jarko žuta ili narandžasta nijansa, uobičajeni osumnjičeni su farmaceutski proizvodi poput antibiotika ili lijekova koji se prepisuju za crijevne parazite, zajedno s lijekovima za kemoterapiju.
Mogući uzrok žuto-narandžaste boje može se pripisati vitaminu B2, koji je prisutan u jajima, mliječnim proizvodima, mesu, pa čak i zelenom lisnatom povrću. Osim toga, dehidracija također može biti faktor, posebno kada tijelo gubi tekućinu znojenjem, povraćanjem ili proljevom. U ovom scenariju, ključno je konzumirati što je više moguće tekućine kako biste nadoknadili ono što je izgubljeno.
Konzumiranje velikih količina šargarepe i citrusnog voća također može dovesti do promjene boje, ali zahtijeva značajan unos. Problem koji više zabrinjava nastaje kada urin sadrži visok nivo žuči, posebno bilirubina. U ovim slučajevima neophodno je hitno potražiti medicinsku pomoć.
Urin koji ima ružičastu ili crvenu boju je razlog za zabrinutost. Važno je napomenuti da ova promjena boje može biti uzrokovana raznim faktorima, kao što su dehidracija, određeni lijekovi ili prisustvo krvi u urinu. Od ključnog je značaja da se posavetujete sa zdravstvenim radnikom ako ovaj simptom potraje ili ga prate drugi simptomi.

Dobro je utvrđena činjenica da konzumacija crvenog voća i povrća može uzrokovati da naš urin poprimi sličnu nijansu. Jedna od takvih namirnica je cvekla, pa ako vam urin nakon konzumiranja postane crven, nema razloga za uzbunu. Ipak, ova grimizna boja može ukazivati ​​i na prisustvo krvi u urinu, što je ozbiljan znak upozorenja. Osim infekcija, prisustvo krvi u urinu može biti i simptom tumora, pa je imperativ da se što prije obratite medicinskom stručnjaku kako biste se podvrgli potrebnim pretragama.
Ako ste nedavno počeli uzimati nove lijekove, kao što su antibiotici ili laksativi, za koje se zna da uzrokuju crvenkastu nijansu, nema potrebe za brigom.
Crvenilo vaše kože može se pripisati raznim faktorima, uključujući nedavne intenzivne vježbe, koje su mogle uzrokovati manje krvarenje.
Urin je tamno smeđe boje razlog za zabrinutost.

Tamnosmeđa nijansa urina, slično kao i njegov crveni par, može se pripisati određenim potrošnim materijalima poput rabarbare ili graha. Uz to, antibiotici i laksativi mogu uzrokovati ovu boju, kao i nedovoljnu hidrataciju. Međutim, promjena boje može ukazivati ​​i na teže zdravstvene komplikacije, kao što su problemi s mjehurom, bubrezima ili jetrom.
Ako osjetite ovu boju, počnite s povećanjem unosa tekućine kako biste eliminirali dehidraciju kao mogući uzrok. U slučaju da to ne rezultira bilo kakvim promjenama, preporučuje se da se posavjetujete s medicinskim stručnjakom ili urologom kako biste identificirali problem.
Česta upotreba laksativa može dovesti do tamno smeđe nijanse u urinu koja se čak može pretvoriti u crnu nijansu.
Boja nečijeg urina često može biti pokazatelj njihovog ukupnog zdravlja i dobrobiti. U nekim slučajevima, urin može izgledati plave ili zelene boje. Iako ovo može biti alarmantno, obično je uzrokovano bezopasnim uzrocima kao što je konzumiranje određene hrane ili lijekova. Međutim, u rijetkim slučajevima, plava ili zelena mokraća može ukazivati ​​na ozbiljnije osnovno zdravstveno stanje i uvijek je najbolje konzultirati se sa zdravstvenim radnikom ako se to dogodi.
Gutanje određenih lijekova ili hrane sintetičke plave boje može dovesti do promjene boje urina, što rezultira zelenkastom ili plavičastom nijansom. Iako je konzumacija umjetne plave boje primarni uzrok ovog fenomena, ona se češće povezuje sa zelenom bojom urina jer plava boja stupa u interakciju s prirodnim žutim pigmentima prisutnim u urinu.
Ako ste primijetili da vaš urin emituje miris sličan mirisu ribe koja se raspada, možda postoji temeljni uzrok koji zahtijeva ispitivanje.

Riblji miris u ženskom urinu obično je povezan s ginekološkim ili seksualnim bolestima. Ovaj miris je uzrokovan proliferacijom stafilokoka, streptokoka i drugih mikroorganizama, a često je pokazatelj genitalnih infekcija kao što su klamidija, gonoreja, trichomonas ili ureaplasma, ili vaginalne povrede koje utiču na mikrofloru.

Jedan od pokazatelja polno prenosivih bolesti kao što su kandidijaza i bakterijska vaginoza je neprijatan miris urina koji dolazi od raspadljive ribe.
Najbolje je potražiti savjet urologa ili ginekologa ako miris mokraće podsjeća na ribu kroz duži period od 2-3 dana. Ovo će pomoći u identifikaciji tačnog uzroka promjene.

Oglasi