Tvrdnja Novaka Đokovića, profesionalnog tenisera iz Srbije, da je “Kosovo srce Srbije” izazvala je veliku kontroverzu i diskusiju širom svijeta nakon njegove pobjede u prvom kolu Rolan Garosa. Brojna javnost su se bavili ovim pitanjem, a neki dovode u pitanje značaj izjave i potencijalne posljedice, dok drugi brane Đokovićevo pravo da izrazi svoje mišljenje. Incident je izazvao sporni dijalog o zamršenoj političkoj situaciji na Balkanu i dugogodišnjim tenzijama između Srbije i Kosova. Shodno tome, izjava je postala glavna vijesti u medijima, a njeni efekti će vjerovatno potrajati u dužem vremenskom periodu.

 

Hrabro dijelo srpskog sportiste izazvalo je široku pažnju i postalo centralna tema svih sportskih događaja u Parizu u to vrijeme. Njegov značaj je bio toliki da je potpuno nadmašio sve ostale događaje. Hrabrost i herojstvo sportiste naišli su na pohvale brojnih pojedinaca kao izvanredan iskaz hrabrosti i upornosti, a primijetili su ih i pristalice i protivnici.

 

Reakcija na Novakovu izjavu bila je različita, jedni su je podržavali, dok su je drugi koristili kao put za dalje kritike. Oni koji su duboko razumijeli situaciju i njen značaj složili su se sa Novakovim stavom. Međutim, bilo je i onih koji su iskoristili priliku da osude Novaka i prikažu ga kao centralnog antagonistu u svijetu tenisa. Kao što se i očekivalo, najoštrije kritike stigle su od Britanaca, posebno od Olivera Brauna, sportskog urednika britanskog lista “Telegraf”. U sramnom članku pod naslovom “Odustani od njega, omalovaži ga, deportuj ga – Novaka Đokovića nije briga”, britanski novinar je napao tenisku legendu neviđeno oštro. Članak je bio prepun uvreda i omalovažavanja Đokovića, koji se smatra jednim od najvećih tenisera svih vremena.

 

 

Novinar je, čini se, uživao u napadu na Đokovića i predložio je da ga napuste, ismijavaju, pa čak i da ga protjeraju iz zemlje. Ova vrsta okrutne i neosnovane kritike prema uglednom sportisti je alarmantna i razočaravajuća. Iako je Braunovo pisanje ispunjeno stidom, on prepoznaje da pažnja koja okružuje Kosovo predstavlja priliku za lidera koji ima snažan osjećaj ubjeđenja i spreman je da se suprotstavi popularnom mišljenju. Takav lider se često doživljava kao autsajder koji se ne uklapa u većinu, a kosovska reflektora nudi priliku da ostvare značajan uticaj.

Oglasi