Rak maternice: Šest pokazatelja koje trebate znati

Rak maternice je opasan tumor koji može zahvatiti žene, a broj smrtnih slučajeva povezanih s ovom bolešću raste. Ključno je prepoznati šest pokazatelja koji mogu ukazivati na prisutnost ovog tumora:

Neredovito vaginalno krvarenje: Ovo je čest simptom raka maternice u ranim fazama. Krvarenje može biti uzrokovano prisutnošću kancerogenih stanica na stijenkama maternice.

Oteklina: Osim u raku jajnika, oteklina može biti prisutna i u drugim scenarijima, što je često povezano sa širenjem raka u okolne organe i nakupljanjem tekućine.

Gastrointestinalni problemi: Bolovi u trbuhu, nadutost, nelagoda, proljev, zatvor ili osjećaj sitosti mogu biti simptomi koji se povezuju s rakom maternice, posebno kada se tumor širi izvan maternice.

Nagli gubitak kilograma: Širenje raka u trbušnu šupljinu može rezultirati gubitkom kilograma.

Neprekidna želja za mokrenjem: Kako tumor raste, može vršiti pritisak na mokraćni mjehur, uzrokujući stalnu potrebu za mokrenjem.

Nelagoda ili bol u trbuhu: Ova nelagoda može biti uzrokovana rastom tumora ili širenjem raka.Važno je napomenuti da rak maternice može biti asimptomatski ili s blagim simptomima, što može dovesti do kasne dijagnoze. Ako primijetite bilo kakve promjene ili simptome koji vas brinu, preporučuje se posjetiti liječnika radi pregleda i dijagnostike.Ovo su osnovni pokazatelji koje je važno prepoznati kako bi se rak maternice otkrio u ranim fazama i omogućilo pravovremeno liječenje.

Humani papiloma virus (HPV) je glavni uzročnik raka vrata maternice, a njegova infekcija često prolazi bez simptoma. Evo ključnih informacija o HPV-u i njegovoj vezi s rakom vrata maternice:

Način prijenosa: HPV se prenosi uglavnom tijekom spolnog odnosa, iako može biti prenesen i neposrednim kontaktom s kože na kožu. Većina spolno aktivnih osoba bit će zaražena HPV-om tijekom života.

Često asimptomatska infekcija: Većina ljudi zaraženih HPV-om neće imati simptome niti zdravstvene tegobe, pa često nisu svjesni da su zaraženi.

Razvoj raka vrata maternice: Infekcija HPV-om može dovesti do razvoja premalignih promjena na vratu maternice, poznatih kao cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN). Ovi stadiji (CIN 1, 2, i 3) predstavljaju prekancerozne lezije koje, ako se ne liječe, mogu dovesti do raka vrata maternice.

Rani stadij bolesti nema simptoma: U ranim fazama, rak vrata maternice često ne uzrokuje simptome. Zbog toga su redoviti pregledi i probir ključni za otkrivanje staničnih promjena u ranoj fazi.

Dugotrajna infekcija i rizik: Dugotrajna infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a povećava rizik od razvoja težih preinvazivnih lezija i konačno raka vrata maternice.Organizirani programi probira: Redoviti pregledi i testovi Papa brisa ključni su za otkrivanje promjena na vratu maternice u ranoj fazi. Rano otkrivanje omogućuje pravovremeno liječenje premalignih promjena i smanjuje pojavu raka vrata maternice za 80%.

Spontano rješavanje infekcije: Većina HPV infekcija spontano nestaje unutar dvije godine, često zbog djelovanja imunološkog sustava.

Važno je educirati žene o važnosti redovitih pregleda i probira kako bi se smanjio rizik od razvoja raka vrata maternice i omogućilo rano otkrivanje i liječenje eventualnih prekanceroznih promjena.

Oglasi