MODERNI RETRO: SPOJ PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI

Stan smješten u srcu Milana renovirala je i podmladila Christiana Vannini. Njegov novi interijer oslikava moderni retro stil, koji spaja prošlost i sadašnjost na jedan vrlo orginalan način. Zgrada u kojoj se ovaj stan nalazi izgrađena je prvobitno kao bolnica, da bi kasnije bila pretvorena u pozorište i na kraju dobila formu arkade, prije nego što je pretvorena u stambeni kompleks.

 slika-2

 slika-3

Najočitiji element starog života ovog prostora su originalne stropne grede u dnevnom boravku , a one su sada restaurirane i još dodatno naglašene, kako bi čitavom stanu dale dašak retro šarma. Neutralna paleta boja sa prirodnim osvjetljenjem oblikuje relaksirajući, i moderni ambijent. Pažljivo odabrana dekoracija sa nagovještajima zlata daje neophodni kontrast. Otvoreni dnevni boravak vas vodi do živahne kuhinje, “obučene” u tamno plavu boju, koja koristi svaki četvorni centimetar svog prostora uz pomoć polica koje dosežu do plafona.

slika-1

slika-4

 

Velika klizna vrata dijele kuhinju od dnevnog boravka, a inspirirana su pedesetim godinama, što možemo zaključiti iz motiva po imenu Rigatino, koji se jasno vidi na njima. Sve keramičke pločice su inspirirane historijskim, ručno rađenim graniglia podovima, odnosno podovi od šljunka.

27a

Spavaća soba zajedno sa crno-bijelom kupaonicom u kojoj su predivne pločice pravi melem za umorno tijelo, i kompletiraju ovaj stan, koji je u isto vrijeme urban i bezvremenski.

29a

Oglasi