Tradicionalna srpska zimnica, marinirani zeleni paradajz u tegli, izgubljena je u vremenu i mnogi ga više ne pamte.

U poređenju sa svojim zrelim, crvenim parnjacima, zeleni paradajz ima poseban ukus i teksturu koja ih izdvaja. Često se koriste u zimskim kiselim krastavcima, nude jedinstven ukus. Dok neki mogu gajiti zabrinutost u pogledu njihove potencijalne toksičnosti, drugi su hvalili njihovu efikasnost u liječenju određenih zdravstvenih stanja.

Stručnjaci za hranu sa zadovoljstvom predlažu upravo ovo povrće zbog visoke koncentracije vitamina C, što ga čini vrijednim dodatkom svakoj ishrani.

Treba biti oprezan pri konzumiranju ovog proizvoda u nekuvanom obliku. Razlog za to je prisustvo solanina, sastojka koji može biti otrovan i uzrokovati gastrointestinalne tegobe čak i kada se proguta u količinama od čak 25 mg. Stoga se ne preporučuje za dijetetsku upotrebu u sirovom stanju.

Preporučuje se korištenje zelenog paradajza tokom zimske sezone, bilo da se koristi kao komponenta za kiseljenje ili kao primarni sastojak za kiseljenje u tegli. Dodatno je moguća termička obrada zelenog paradajza. Važno je posmatrati svoju reakciju i odlučiti da li uživate u ukusu zelenih paradajza pre nego što ih konzumirate.

Zeleni paradajz je odličan izvor vlakana, koja su neophodna za održavanje zdravog probavnog sistema, sprečavanje zatvora i smanjenje rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. Dijetalna vlakna u sjemenkama i korama paradajza su u izobilju i ne mogu se probaviti u crijevima, ali pomažu u razmnožavanju korisnih crijevnih bakterija.

Beta karoten, koji se nalazi u zelenom paradajzu, igra ključnu ulogu u proizvodnji vitamina A, koji je neophodan za održavanje zdravog vida.

Zbog visokog sadržaja kalijuma, ovo povrće služi kao efikasna protivteža negativnim efektima natrijuma i može pomoći u smanjenju krvnog pritiska – što ga čini odličnim izborom za osobe sa hipertenzijom. Osim toga, Goyal naglašava da zeleni paradajz posjeduje sposobnost da inhibira oksidaciju LDL holesterola, inače poznatog kao “loš” holesterol, unutar krvnih sudova. Ova akcija takođe služi za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

U određenim zbirkama prirodnih lijekova i recepata može se naići na prijedlog da se kolutovi zelenih ili zrelih paradajza koriste kao obloga za ublažavanje proširenih vena. Međutim, važno je napomenuti da svi lokalni tretmani, uključujući i one koji koriste lijekove, pružaju samo privremeno i površno olakšanje.

Za liječenje problema vezanih za vene, preporučuje se konsultacija s medicinskim stručnjakom. Ako dođe do ublažavanja simptoma, tek tada treba uzeti u obzir obloge od paradajza kao dopunsku opciju.

Oglasi