MALI ALI JAKO FUNKCIONALAN STAN – ovaj stan je isplaniran i dizajniran za mladu porodicu sa dvogodišnjim djetetom

 


S obzirom na promjenu životnog stila koja je uslijedila rođenjem djeteta u ovom stanu koji je prilično ograničen po pitanju plana prostora, dizajneri su ugradili ćoškove, mrtve uglove te niše kockastih volumena kako bi obogatili raznovrsnost  male kvadrature. Kockasti volumeni koji posjeduju prostor za odlaganje stvari i kupatilo, dijele istu površinu pretvaraju se nenapadno u određene prostorije. Ovi novonastali volumeni su izmješteni iz ose, dok se sama fluidnost prostora može kontrolisati klizećim vratima koja su smještena između njih.

Domino Architects studio je upotrijebio različite teksture i materijale u zajedničkim prostorijama kako bi pružio bogat, i senzacionalan osjećaj cjelokupnom ovom prostoru. Ove teksture podrazumijevaju drvo laulana, glatku plastiku, malter i grube betonske blokove.

Nešto svjetlije boje su korištene u zajedničkim, dnevnim prostorijama, dok su tamnije nijanse upotrebljene u privatnim prostorijama za odmor. Oni su takođe ofarbali izloženu konstrukciju krova u bijelo, da bi grube forme obrazaca i tekstura u ostalim dijelovima pružile suptilan kontrast između postojećih te novih elemenata u prostoru.

FUNKCIONALAN STAN
FUNKCIONALAN STAN