Žena iz Srbije podelila je svoje iskustvo kada je ljeto provela sa malim budžetom, ostavivši mnoge zadivljene njenom snalažnošću i kreativnošću. Njena priča služi kao inspiracija za one koji žele da provedu ispunjeno ljeto bez gubljenja novca.

 

Kako ljetna sezona počinje punom snagom, vidljivo je iz oduševljenih primjedbi strastvenih turista da se Grčka ove godine pokazuje kao izuzetno primamljiva destinacija. Ipak, kada su u pitanju finansijska pitanja, postoji značajna razlika u pogledu onoga što se smatra razumnim izdacima za različite pojedince. To je navelo člana zajednice “Grčka život” da postavi pitanje koje izaziva razmišljanje – može li se sa samo 10 eura snaći cijeli dan? Iznenađujuće, brojni pojedinci su odgovorili potvrdno, nudeći svoje uvide i iskustva o ovoj intrigantnoj temi.

 

Naravno da može. Ponesi malo od kuće, napuni frižider, kupi malo na pijacama, neki dan na ležaljkama, ne svaki, neki dan giros, može sladoled svaki dan, dovoljno je ako znaš da uživaš u moru, suncu i u hladu. Ako vas ima više, kao u mojoj porodici, nas petoro, u prosjeku je dovoljno 10 eura po osobi, odnosno 50 eura dnevno je sasvim dovoljno – napisao je jedan korisnik.

Neki pojedinci su istakli značaj kupovine robe na lokalnim pijacama, dok su drugi istakli značajnu količinu novca koja se može uštedjeti izbjegavanjem iznajmljivanja ležaljki. Osim toga, ima onih koji smatraju da je najefikasniji način za smanjenje troškova odlučiti se za večernje uživanje u piću na terasi, a ne u kafićima. Ipak, krajnji zagovornik štedljivosti je nesumnjivo Ljubica, koja samouvjereno tvrdi da joj je samo 10 eura dovoljno da pokrije cijeli ljetni odmor, odnosno ukupno 11 dana provedenih na moru.

 

Naravno da je moguće. Prijateljica i ja stavimo po 10 eura u zajednički novčanik i to je dovoljno za 11 dana. Pijemo kafu u stanu, ne jedemo hljeb, ne pijemo sokove i druga pića. Kupujemo kiselo mlijeko, povrće i voće, a suhomesnate proizvode nosimo od kuće i sa onim što imamo skuhamo nešto na brzinu. Deset godina tako i nikad nismo, vjerovali ili ne, potrošile više. Ali, nas dvije smo penzionerke, a mladi naravno imaju veće prohtjeve – kaže Ljubica

Oglasi