Ova rečenica o Lepi Lukić i njezinoj mački Mazi izgleda kao izvadak iz novinskog članka ili nekog društvenog medija, ali je pomalo zbunjujuća i neujednačena u gramatičkom i smislenom smislu. Možda bismo je mogli urediti kako slijedi:

“Lepa Lukić, poznata pjevačica narodne glazbe, nedavno je otkrila da je sastavila oporuku u kojoj je raspodijelila svoje bogatstvo, uključujući dva stana, kuću i restoran. Prema njezinoj želji, njezin rođak Radisava će naslijediti svu njezinu imovinu stečenu tijekom njezine slavne 50-godišnje karijere, pod uvjetom da preuzme odgovornost za dobrobit njene mačke Maze nakon njezine smrti.

Lepa je opisala svoju mačku Mazu s dubokom ljubavlju, smatrajući je čudesnim bićem nalik djetetu. Njih dvije su dijelile zajednički život posljednjih deset godina, a Lepa je istaknula kako bi se bez Mazine prisutnosti osjećala očajno kad bi živjela sama. Njezina posvećenost brizi o Mazi dovela ju je do toga da osigura da mačka bude dobro zbrinuta i nakon njezina odlaska s ovog svijeta.”

Ovako preformulirano, ovo bi trebalo jasnije izraziti informacije o Lepi Lukić, njezinoj oporuci i njezinoj dubokoj vezi s mačkom Mazom.

BONUS:

Sol je važna za ljudsko zdravlje jer igra ključnu ulogu u biokemijskim procesima organizma, ali njena prekomjerna konzumacija može biti štetna. Evo nekoliko važnih točaka o soli u hrani:

Štetnost prekomjerne konzumacije soli:Prekomjerna konzumacija soli povezana je s rizikom od hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) te drugih bolesti kao što su bubrežni kamenci, karcinom želuca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoza i bronhalna astma.

Preporučena dnevna količina soli:Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), preporučeni dnevni unos soli je 5 grama dnevno. U Hrvatskoj se prosječno unosi 11,6 grama dnevno, što je znatno više od preporučenog.
Namirnice bogate solju:Najveći unos soli dolazi putem “skrivenih soli” u gotovim i polugotovim jelima, restoranima, grickalicama, pekarskim proizvodima, suhomesnatim proizvodima, sirevima, umacima, hamburgerima, juhama iz vrećice i drugim polugotovim jelima.
Kako smanjiti unos soli:Čitanje deklaracija namirnica i odabir onih koje sadrže manje soli (preporuka je manje od 1,4 grama soli na 100 grama hrane).


Konzumiranje svježeg voća i povrća umjesto obrađenih namirnica.
Upotreba začinskog bilja, češnjaka, papra, octa ili limunovog soka umjesto soli pri pripremi jela.
Odabir mliječnih proizvoda s niskim sadržajem natrija.
Konzumiranje svježeg mesa i ribe umjesto dimljenih ili konzerviranih proizvoda.
Postupno smanjenje unosa soli:

Smanjivanje unosa soli postupno može pomoći tijelu da se prilagodi na manje slanu hranu, dok će se okus hrane postupno poboljšavati.
Sve ove mjere mogu pomoći u smanjenju unosa soli i poboljšanju općeg zdravlja, s obzirom na štetne učinke prekomjerne konzumacije soli na organizam.

Oglasi