Baba Vanga, poznata bugarska proročica, tvrdila je da ima vizije budućih događaja do 5079. godine, za koju je vjerovala da je kraj svijeta.

Predvidjela je i nekoliko značajnih događaja, uključujući smrt princeze Dajane, Hitlera i Staljina, kao i propast SSSR-a i tragični napad na njujorški tržni centar. Nažalost, njena predviđanja za 2023. nisu optimistična. Baba Vanga je predvidjela da će Zemljina orbita doživjeti transformaciju s nepoznatim specifičnostima. Ako dođe do ove transformacije, očekuje se da će imati katastrofalne posljedice, poput narušavanja ravnoteže planete i izazivanja nepoželjnih pomaka u klimi i nivou mora. Efekti bi mogli biti razorni, uključujući široko rasprostranjeno otapanje glečera, porast nivoa mora i globalnu krizu za upravljanje iznenadnim promjenama.

 Udaljavanje planete od Sunca neizbežno bi dovelo do novog lanca katastrofalnih događaja za život na Zemlji. Ovi događaji uključuju produžene periode tame i ledena doba, koja bi bila štetna za život na planeti. Prema proročici, “velika zemlja” će sprovoditi eksperimente na ljudima sa biološkim oružjem, što će dovesti do smrti hiljada. Uprkos Konvenciji Ujedinjenih nacija o biološkom oružju koja zabranjuje takve eksperimente, postoje sumnje da neke zemlje tajno razvijaju biološko oružje. Detonacija nuklearnog uređaja imala bi katastrofalne ekološke i humanitarne posljedice.
Vanga, bugarska vidovnjakinja, izdala je još jedno uznemirujuće proročanstvo o potencijalnoj eksploziji nuklearne elektrane. Njena prethodna predviđanja, kao što je katastrofa u Černobilu, daju težinu ozbiljnosti ovog predviđanja, što je dodatno pogoršano trenutnom globalnom zabrinutošću zbog krize u Ukrajini. Nuklearno postrojenje u Zaporožju podložno je katastrofalnim događajima koji bi mogli imati strašne posljedice za više evropskih zemalja ako se dogodi i najmanja pogrešna proračuna. Osim toga, Vanga je govorila o solarnim tsunamijima, koji su solarne oluje bez presedana koje bi mogle biti vidljive sa Zemlje. Kada Sunce emituje val energije u svemir, ono stvara solarne oluje koje pokreću električna naboja, magnetna polja i radijaciju prema Zemlji. Iako je ranije bila vidljiva na nebu, Baba Vanga je zamišljala snažnije solarne oluje koje bi mogle izazvati pustoš u tehnologiji, što bi rezultiralo rasprostranjenim nestankom struje i prekidima u komunikaciji, što je dovelo do mnoštva problema.

Nadalje, Baba Vanga je dala još jedno predviđanje da će do 2023. prirodno ljudsko rođenje prestati da postoji. Njena proročka mašta oslikava svijet u kojem je rađanje zabranjeno od strane vlade, a sav ljudski život sintetički se proizvodi u laboratorijama. Kao rezultat toga, oni na pozicijama moći bi imali ovlasti da odlučuju ko će se roditi, dok bi roditelji imali mogućnost da manipulišu fizičkim karakteristikama svoje djece, uključujući boju kose i očiju. Ova projekcija je jedna od Vanginih najekscentričnijih i izaziva strepnju o potencijalnom smanjenju nataliteta.

Oglasi