JEDINSTVEN NA SVIJETU: SVJETIONIK DUBAIJA – čitav Dubai se nalazi u sjaju i glamuru

Jedna od najljepših vijesti koja veličanstveno otvara “sezonu” i predstavlja nešto što će sve ljubitelje izgradnje i arhitekture natjerati da uzdahnu, jeste izgradnja nove luke koja će ujedno biti najveća u regionu a biće izgrađena baš u Dubaiju kako bi se povećao lučki transport ovog grada te napravila mogućnost usidrenja preko 1.400 plovila istovremeno.


Ovo je dio projekta Luke Dubai koja se nalazi na 1,85 kvadratnih kilometara, čiji je idejni i razvojni tvorac kompanija Meraas Holding. Centralna tačka projekta svakako je svjetionik koji će iamti i luksuzni hotel i osmatračnicu. Luka će takođe imati i 14.000 m2 unutrašnjeg terminalskog prostora sposobnog da primi i do 6.000 putnika, kao i zabavni i prodajni prostor, jaht klub, tržni centar, hotele te stambene jedinice.

Pregovori su počeli sa nekim od najvećih svjetskih transportnih agencija kao i sa Emirates Airlines, autoritetom uličnog transporta u Dubaiju RTA, kako bi se povezali sa cjelokupnim projektom. Osim tramvajskog i metro pristupa luci, biće moguć i pristup putem mosta koji vodi iz Palm Jumeiraha, prvog i ujedno najvećeg ostrva u obliku palme.