All for Joomla All for Webmasters

Dobrodošli!

Savjeti, ideje i prijedlozi za uređenje doma!

GRADOVI KOJI PLUTAJU

loading...

GRADOVI KOJI PLUTAJU – mnogi arhitekti smatraju da se rješenje za prenaseljenost planete kao i spas od prirodnih katastrofa  nalazi u izgradnji gradova na vodi


Iako pomalo djeluje kao naučna fantastika, kompanija koja se bavi procjenom održivog razvoja “The Seasteading Institute” tvrdi da bi autonomne plutajuće građevine mogle postati realnost već 2020. godine.


“Lilypad Cities” je jedno od najljepših energetski efikasnih prijedloga za grad budućnosti. Osmišljen je u obliku lokvanja te predstavlja samoodrživi plutajući grad koji koristi obnovljive izvore energije.Koristio bi solarnu i energiju vjetra, kao i biomasu, a mogao bi da prihvati oko 50.000 ljudi.

Nakon što je razoran zemljotres pogodio Haiti 2010.godine, arhitekta E. Kevin Schopfer i studio “Tangram 3DS” kreirali su rješenje koje bi moglo da pomogne ovom gradu da se izbori sa budućim katastrofama.

Inovativan grad budućnosti bi mogao da primi oko 30.000 ljudi. Sastojao bi se od niza vještačkih ostrva sačinjenih od povezanih plutajućih modula. Centar plutajućeg grada bio bi namjenjen poslovnim prostorima kao i upravnim, obrazovnim te kulturnim ustanovama, dok bi spoljašnje zone bile prekrivene poljoprivrednim zemljištem.

Tags: , , ,

Related posts

UNUTRAŠNJA VRATA OD DRVETA

loading... UNUTRAŠNJA VRATA OD DRVETA – novi dekori unutrašnjih vrata proširuju mogućnosti za opremanje...