Težnju da postanete roditelj žarko dijele brojni pojedinci i parovi širom svijeta.

Nažalost, put do začeća nije uvijek jednostavan, a mnoge osobe nailaze na prepreke kada pokušavaju da osnuju porodicu. Neplodnost je višestruko, intimno i zamršeno pitanje koje pogađa milione ljudi širom svijeta.

Neplodnost pogađa značajan dio parova širom svijeta, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da je doživi otprilike 8-12% parova.
Uprkos napretku našeg društva u otvorenoj raspravi o osjetljivim temama, borba za plodnost ostaje tabu tema. Sram povezan s neplodnošću može imati značajan i trajan utjecaj na one koji imaju poteškoća sa začećem, pojačavajući emocionalni teret njihovog ionako izazovnog putovanja.

Za buduće roditelje je imperativ da donesu dobro informisane odluke o svom reproduktivnom zdravlju. Da biste poboljšali svoje šanse za začeće, početni korak je implementacija modifikacija životnog stila koje se usredotočuju na zdravu ishranu, redovitu tjelovježbu i tehnike smanjenja stresa.

Ako razmišljate o trudnoći, ključno je da pridate veliku važnost svom cjelokupnom zdravlju kako biste povećali vjerovatnoću začeća i održali trudnoću. Dr Suzana Unsworth je iznijela niz osnovnih mjera za povećanje plodnosti, koje uključuju:

Kada pokušavate da zatrudnite, ključno je da u svoju prehranu uključite određene nutrijente, kao što su folna kiselina, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline, pored cjelokupne hranjive prehrane, poput mediteranske prehrane. Suprotno tome, utvrđeno je da ishrana koja se smatra “nezdravom”, uključujući crveno meso, hranu bogatu zasićenim mastima ili prerađenu hranu, smanjuje plodnost. Slično tome, ishrana bogata šećerom takođe može imati negativan uticaj na plodnost.

Iako je dobro izbalansirana prehrana obično dovoljna za zadovoljavanje prehrambenih potreba, preporučljivo je da žene koje pokušavaju zatrudnjeti – čak i one koje ne koriste kontraceptivna sredstva – dopune svoju prehranu vitaminima prije začeća. Konkretno, to uključuje osiguravanje pravilnog unosa folne kiseline, za koju se pokazalo da smanjuje rizik od određenih abnormalnosti u razvoju fetusa. Međutim, važno je izbjegavati prekomjernu konzumaciju drugih vitamina koji mogu biti štetni, kao što je vitamin A.

Dokazano je da fizička aktivnost koja je dosljedna i umjerena povećava plodnost. Osim toga, potiče kontrolu tjelesne težine i smanjuje mogućnost komplikacija povezanih s trudnoćom kao što su preeklampsija ili gestacijski dijabetes. Fizička aktivnost također jača tijelo, omogućavajući mu da se nosi sa progresivno rastućim zahtjevima trudnoće i podržava mentalno blagostanje. Međutim, važno je napomenuti da pretjeranu fizičku aktivnost treba izbjegavati jer može smanjiti plodnost. Prenaprezanje može ometati ovulaciju, što može značiti prirodno upozorenje tijela da trudnoća može biti izazovna.

Na plodnost mogu značajno uticati težina, pušenje i konzumacija alkohola, što može smanjiti šanse za začeće. Prema studijama, reproduktivno zdravlje u velikoj mjeri ovisi o održavanju zdrave tjelesne težine, jer i prekomjerna i manja težina mogu poremetiti hormonsku ravnotežu i menstrualne cikluse, što rezultira neredovnom ovulacijom i smanjenjem plodnosti.

Korelacija između pušenja i neplodnosti je dobro utvrđena kod oba spola. Cigarete sadrže štetne hemikalije koje mogu narušiti kvalitet jajnih ćelija i sperme, što dovodi do smanjene plodnosti. Šteta uzrokovana ovim kemikalijama može rezultirati smanjenom kvalitetom jajne stanice i smanjenom pokretljivošću spermatozoida, što na kraju čini proces začeća izazovnim.

Prekomjerna konzumacija alkohola može poremetiti prirodnu hormonsku ravnotežu u tijelu. To može dovesti do nepravilnosti u menstrualnim ciklusima i poteškoća u ovulaciji kod žena. S druge strane, za muškarce alkohol može smanjiti nivo testosterona i negativno uticati na kvalitet proizvedene sperme, što rezultira smanjenim brojem i pokretljivošću spermatozoida.

Utjecaj rekreativnih lijekova i lijekova koji se izdaju na recept na plodnost i razvoj fetusa je značajan. Hormonska ravnoteža i reproduktivni procesi mogu biti prekinuti određenim supstancama, kao što su rekreativni lijekovi, što rezultira problemima neplodnosti.

Na plodnost mogu uticati lijekovi koji se izdaju na recept, kao što su određeni imunosupresivi, antipsihotici i antidepresivi. Stepen do kojeg ovi lijekovi utječu na plodnost ovisi i o odgovoru pojedinca na lijek i o specifičnoj vrsti lijeka koji je uključen. Ako netko namjerava zatrudnjeti, ključno je konsultovati se s medicinskim stručnjakom u vezi s bilo kakvim nuspojavama vezanim za plodnost koje mogu nastati upotrebom lijekova.

Dr. Answorth, u saradnji sa Intiminom, naglašava važnost davanja prioriteta zdravom načinu života za povećanje plodnosti. Prije nego što pokušaju da zatrudne, osobe trebaju otkriti svoju medicinsku povijest, uključujući rekreativnu upotrebu droga i lijekova, zdravstvenom radniku. Traženje savjeta od pružatelja zdravstvenih usluga može pomoći u identifikaciji potencijalnih problema i istraživanju alternativnih tretmana ili modifikacija načina života kako bi se poboljšala plodnost i promovirala zdrava trudnoća.

Budući roditelji bi trebali biti svjesni da medicinske intervencije, kao što su potpomognute reproduktivne tehnologije kao što je vantjelesna oplodnja (IVF), predstavljaju ohrabrujuće mogućnosti za parove koji se nose sa složenim problemima plodnosti. Ove intervencije pružaju priliku ovim parovima da ostvare svoje težnje u podizanju djece.

Oglasi