U Beogradu je dokumentovana epidemija malih boginja, poznatih i kao morbila, od koje je obolelo ukupno šestoro dece starosti od tri do pet godina.

Od ovih slučajeva petoro djece nije primilo nijednu vakcinu, dok je jedno dijete primilo samo jednu dozu vakcine koja sadrži komponentu protiv malih boginja. Ova zabrinjavajuća situacija podigla je svijest roditelja o ključnom značaju vakcinacije. Kao rezultat toga, domovi zdravlja doživljavaju porast posjete klinikama, posebno u svrhu vakcinacije.

Medicinski stručnjaci već duži period pozivaju roditelje da daju MMR vakcinu svojoj djeci kako bi se eliminirala vrlo zarazna bolest morbila. Nažalost, uticaj antivaxxera doveo je do pada imunizacije, što je rezultiralo trenutnom situacijom koju posmatramo. Međutim, posljednjih dana došlo je do značajnog pomaka. Dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, obaveštava našu platformu da je značajno povećan broj roditelja koji svoju decu dovode na vakcinaciju protiv morbila.

Prema rečima dr Stojanovića, značajno je povećan broj roditelja koji dovode decu na vakcinaciju protiv morbila u odnosu na prethodne dane. Ovi roditelji priznaju da su bili pod utjecajem pokreta protiv vaxxera, zbog čega su odlagali ili odbijali vakcinaciju za svoju djecu. Iako neki roditelji još uvijek imaju rezerve, priča oko vakcinacije sada je dobila pozitivan zaokret.

Za roditelje koji nisu sigurni da li da vakcinišu svoje dete, lekar nudi jedan savet.

Naš sagovornik izričito savjetuje roditeljima da ne ugrožavaju živote svoje djece. Važno je da i roditelji i njihova djeca dobiju vakcinu protiv malih boginja, naglašava naš sagovornik.

Prema rečima dr Jelene Mitrović, pedijatra Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ na opštini Čukarica, primetan je porast broja roditelja koji traže vakcinaciju dece protiv malih boginja upravo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Pozivaju se roditelji koji zaostaju sa vakcinacijom svog djeteta ili oni koji treba da upišu svoju djecu u školu. U vrtiće je poslano pismo u kojem se navodi prioritet vakcinacije djece protiv malih boginja, rubeole i zaušnjaka prije bilo kakvih drugih ljekarskih pregleda. Pored toga, vrši se revizija evidencije o vakcinaciji u skladu sa direktivom Ministarstva zdravlja, kako je naveo doktor.

Do sada su, kako ističe, postojala dva primarna razloga zašto su roditelji pokazali smanjenu sklonost da vakcinišu svoju djecu.

Dva su osnovna razloga zašto neki roditelji odbijaju da vakcinišu svoju decu, smatra lekar. Prvi razlog je uvjerenje da su njihova djeca često bolesna zbog pohađanja kolektivnih ustanova, što ih navodi da dovode u pitanje cjelokupno zdravlje djeteta i podobnost za vakcinaciju, uprkos redovnim procjenama ljekara. Drugi razlog proizlazi iz straha, posebno iz široko rasprostranjenog narativa koji povezuje MMR vakcinu sa autizmom.

Nažalost, kao posljedica obmanjujućeg članka o korelaciji između MMR-a i autizma, među općom populacijom pojavila se bojazan oko autizma. Ova bojazan je dodatno pojačana odobravanjem pojedinaca koji nemaju stručnost u ovoj temi. Tragično, ovakav slijed događaja doveo je do epidemije, kako je naveo doktor.

Prema rečima dr Verice Jovanović iz Zavoda za javno zdravlje Batut, odluka da li će svoje dete vakcinisati MMR vakcinom ili ne, kod pojedinih roditelja više ne izaziva dvoumljenje.

Dr Jovanović je istakao važnost održavanja trenutnog trenda rasta u obuhvatu vakcinacije jer ona služi kao primarna odbrana od širenja morbila. Uz rastući interes roditelja i posvećenost da se ne previde nikakve prilike, postoji velika očekivanja da će stope imunizacije nastaviti da rastu tokom ovog perioda.

Kikinda je poslednjih godina ostala bez zaraze malim boginjama među decom, iako virus i dalje kruži Beogradom. Dr Dragana Grujić, direktorka Dečjeg i školskog dispanzera, odala je zasluge roditeljima za ovaj hvale vredan uspeh, koji dosledno pokazuju visok nivo odgovornosti u očuvanju zdravlja svoje dece.

Dr Grujić je napomenuo da je odziv na vakcinaciju tipično odličan, nadmašujući državni prosjek od preko 95 posto. Djeci se MMR vakcina primjenjuje počevši od jedne godine života, a preporučuje se da primi vakcinu prije polaska u školu, obično u sedmoj godini.

Kako svaki dan prolazi, broj obolelih od morbila u Srbiji nastavlja da raste. Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da je do 25. februara prijavljeno ukupno 19 potvrđenih slučajeva morbila.

Novorođenče koje ima 13 mjeseci je nažalost dobilo infekciju, što je posljednji slučaj.

Većina obolelih od epidemije nalazi se u Beogradu, gradu u kojem je epidemija prvi put prijavljena.

Kako prenosi D.G., informacije su dobijene od Srbija Danasa, Blica i Dragane Simić.

Oglasi