DOM USMJEREN KA VANJSKOM EKSTERIJERU – imate osjećaj kao da se neprimjetno spaja i širi sa okolinom

Ova građevina dobro proširuje svoj unutarnji prostor ka eksterijeru i tako mijenja cjelokupan koncept modernog stanovanja.

28a

 

Dva volumena kuće  spojena su sa središtem prazninom u kojoj raste drvo kroz pravougli otvor na krovu. Kuća otvara svoj interijer ka vanjskoj sredini i svojim vlasnicima pruža divan pogled. Ovo je otvoren prostor koji se spaja s vrtom i eksterijernim površinama koji ima za  cilj ponovno spajanje ljudi s njihovim prirodnim okruženjem.

29a

 

Prizemni sprat se sastoji od zajedničkih prostoriji, u kojima skupocjeni stakleni dijelovi kombiniraju kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu. Paneli koji zatvaraju ovaj prostor su jako operativni i omogućuju potpunu otvorenost prema spoljašnjem svijetu. Ova površina se spaja sa kolskim prilazom, pravljenim od kockastih finišera koji dozvoljavaju biljkama da rastu kroz njih.

30a

 

Nasuprot  dvorištu, paviljon sadrži spavaću sobu, kupaonicu i jednu malu prostoriju za učenje i rad. Zbog svoje orijentiranosti ka zapadnoj strani, spavaća soba je skoro  čitavog dana obasjana sunčevim zrakama, dok je kućni ured osvijetljen svjetlošću koja dolazi sa sjevera.

31a

 

Za razliku od većine domova koji su pravljeni u doba modernizma sredinom dvadesetog stoljeća, samoodrživost i ekološka svijest su bili ključni čimbenici i prilikom izgradnje ovog objekta. Primjeri ekološki ispravnih karakteristika uključuju i upotrebu staklenih panela visokih performansi u svim prostorijama i izolacijskih šupljina smještenih iza fasade kuće kreirane od cigala.

Oglasi