DA I OVO JE MOGUĆE: FLEKSIBILNE BETONSKE PLOČE

Beton možda jeste dobar izbor prilikom radnje, ali je ipak jako krut materijal, što znači da mora biti i jako debeo kako bi se sprečilo njegovo pucanje pod pritiskom.

21a

Naučni tim iz singapurskog Nanyang tehnološkog univerziteta je razvio jednu savršenu alternativu i nalazi se na ivici da napravi savremenu revoluciju u gradnji. Oni su uspjeli da naprave savitljivi beton za koji kažu da može biti korišzen u formi relativno tankih i laganih ploča.

22a

Beton se uglavnom stvara mješavinom cementa, pijeska, šljunka,  uz dodavanje kreča, i vode. Ovaj novi materijal nazvan ConFlexPave sadrži još kao dodatak mikrovlakna polimera. Ona su tanja od dlaka ljudske kose i služe  da pravilno rasporedi teret širom čitave ploče, umjesto da je drže fiksiranom na jednom mjestu.

23a

ConFlexPave je po svim rezultatima testiranja i izveštajima, čvršći od metala i najmanje 2 puta snažniji prilikom savijanja od konvencionalnog betona koji se koristi u savremenom građevinarstvu.

Naučnici su zamislili tako da se ove inovativne ploče unaprijed proizvode u fabrici a zatim jednostavno isporučuju na mjesta izgradnje i postavljaju po potrebi. Ovaj sistem, ne samo da bi zahtjevao mnogo manje opterećenja radne snage, što je sastavni dio izlivanja tradicionalnog betona, već takođe treba i duplo manje vremena koje je za taj proces neophodno. Ukoliko se dogode oštećenja individualne ploče mogu biti jako lahko izvađene i zamjenjene.