Srpski proizvodi su od 1. juna potpuno zabranjeni na tržištu Kosova i Metohije. Ipak, proizvođači iz južne srpske pokrajine samouvjereno promovišu svoje proizvode u centralnoj Srbiji i bilježe veliki uspjeh. Savršena ilustracija za to je sok gnjilanskog proizvođača koji se može naći na policama beogradskih prodavnica. Cijena soka je konkurentna i kreće se od 139 do 169 dinara za pakovanje od dva litra, jer nema dodatnih troškova. Štaviše, nacionalni zahtjevi Prištine ne ometaju kosovske proizvođače da plasiraju svoju robu kupcima u centralnoj Srbiji. Pošto naša zemlja nije sprovela nikakve recipročne mjere, roba sa KiM se slobodno distribuira širom Srbije bez ikakvih dodatnih troškova.

 

Uprkos odluci Aljbina Kurtija da ograniči uvoz srpskih proizvoda na nekoliko mjeseci, proizvođači sa Kosova i dalje mogu da prodaju svoju robu u centru Beograda. Jelena S., koja živi na Karaburmi, kupila je sok sa Kosova u obližnjoj prodavnici u svom naselju. Nejasno je kako je ovaj proizvod dozvoljeno da se prodaje u glavnom gradu i ko ga je ovlastio. Međutim, Jelena često kupuje upravo u ovoj radnji zbog njene blizine njenom domu. Uočivši novu vrstu soka sa malo drugačijim pakiranjem i pristupačnijom cijenom, kupila je i arome zelene jabuke i breskve. Sok od zelene jabuke koštao je 139 dinara, dok je sok od breskve koštao 169 dinara za pakovanje od 2 litra. Jelena je bila znatiželjna o proizvođaču ovih jeftinih sokova i ostala je zatečena kada je otkrila da se proizvode u Gnjilanu na Kosovu. Ona je izrazila iznenađenje i razočaranje što se takvi proizvodi prodaju u srcu Srbije.

 

Marija, koja je iz Beograda, našla je sok sa potpuno drugačijom deklaracijom. Ako pošiljke iz drugih zemalja EU prolaze kroz Srbiju da bi stigle u južnu srpsku pokrajinu, potrebno je da imaju dokumentaciju koja je statusno neutralna. Nije dozvoljeno označavanje priznanica ili faktura sa “Republika Kosovo”, ali je upotreba izraza “Kosovo” dozvoljena. Sve pošiljke sa netačnim deklaracijama se vraćaju. Od 2012. godine za prevoz robe između centralne Srbije i Kosova koristi se dogovorena procedura iz Briselskog sporazuma. Isti protokol se primjenjuje obrnuto kada se roba transportuje sa Kosova u zapadnu Evropu.

 

Oglasi