Andrea, 53-godišnja bodybuilderica iz Ujedinjenog Kraljevstva, napisala je u receptu: “Želite li lijepu kožu? Probajte i vi prekrasne intimne orgazme. ” Svoj mladenački izgled pripisuje tome što se zadovoljava 12 dana na dan. Dobrobiti orgazma znanstveno su dokazane. Ginekologinja Dejana Milojević i psihijatrica Irena Đorđević otkrile su dobrobiti samozadovoljavanja, ali i poteškoće, prenosi portal Mondo. Koje su posljedice samozadovoljavanja? “U ginekologiji sam prvo morala definirati pojam intimnosti i što ona uopće znači. Uvijek se priča o disfunkciji intimnosti, to je tabu tema o kojoj se ne govori. Puno je varijabli uključeno u tu definiciju.”

 

Fenomenologija koja se povezuje sa intimnim zadovoljstvom su dva veoma različita aspekta“, kaže Dejana Milojević, a psihijatar Irena Djorjević rasvjetljava kada samozadovoljstvo postane problem. Već spomenuta djeca, navodi se da kada su bez pelena, genitalije postaju slobodni i pristupačniji. Djeca istražuju svoja tijela i stvaraju zadovoljstvo kroz ovakvo ponašanje, ali generalno izgleda potpuno drugačije, a roditelji se pitaju da li je u redu pustiti svoju djecu da masturbiraju. 

 

„U ovom slučaju dijete je frustrirano jer misli da je uradilo nešto što nije trebalo, što je veći problem“, kaže Irena Đorđević. Kasnije, u adolescenciji, ima funkciju istraživanja nečije intimnosti, koja se kasnije razvija. Protiv masturbacije postoje brojne predrasude. Prvo, za psihološki dio posla važno je napomenuti da nam remeti svakodnevicu, odnosno javlja se često i ne stvara dovoljno ili nikakvo zadovoljstvo u partnerskom odnosu jer se smatra bolešću. “Nosite se redovno u sportu.” To je danas posebno izraženo. No, može poboljšati i osjećaj uživanja u intimi”, objašnjava Irena Đorđević.

“Ponekad, kada to postane patološko ponašanje, napetost se na taj način vidno popušta. Kada to postane obrazac ovisnog ponašanja (što je također moguće), a osoba je uistinu disfunkcionalna, tek tada možemo govoriti o više ozbiljna disfunkcija koja je podražaj koji dovodi do orgazma, istina, tada stimulira komponente hormonskih neurotransmitera, što zauzvrat uzrokuje vrlo ugodno iskustvo. Oni utječu na različite funkcije tijela. Zato ljudi to moraju ponavljati,” objašnjava dr. Irena Đorđević.

 

Oglasi