Brojne nedaće koje doživljavaju žene u srpskom patrijarhalnom društvu odražavaju njihov položaj u njemu. Ova tema je duboko usađena u historijski i kulturni kontekst nacije. „Nečista krv“, serijal baziran na romanu Bore Stankovića, je primjer ovog stanja. I roman i serija pružaju sveobuhvatan prikaz života žena zatvorenih u tradicionalno patrijarhalno okruženje, koje se često povezuje sa zastarjelim i zaboravljenim tradicijama. hIstorija srpskog naroda je složena i raznolika, uključuje različite vlasti, društvene promjene i kulturne tranzicije. Tokom različitih perioda, žene su često bile marginalizovane i suočavale se sa ograničenjima svojih sloboda i prava.

 

Patrijarhalna struktura, koja je bila duboko usađena u različite aspekte društva, kao što su porodična dinamika, tradicije i rituali, prikazana je i u knjizi Ivana S. Jastrebova „Običaji i pjesme Srba u Turskoj: U Prizrenu, Peći, Moravi i Debri “ i roman “Nečista krv”. Oba izvora opisuju drevnu tradiciju zvanu “zbližavanje”, što je posebno zanimljivo jer ilustruje kako su tradicionalni društveni obrasci uvelike utjecali na instituciju braka i odnos među supružnicima. Ceremonija poznata kao “dovođenje mladenaca”, koja se odvijala u ponoć nakon vjenčanja, simbolizirala je prelazak mladog para iz individualnih u brak kada su ušli u istu prostoriju da provedu svoju prvu zajedničku noć.

 

Običaj je bio praćen brojnim zamršenim ritualima i simboličnim gestovima. Po patrijarhalnom sistemu, mladoženja bi isprva iskazivao poštovanje prema roditeljima i članovima porodice ljubeći im ruke, a zatim bi mlada učinila isto. Zatim bi otišli u sobu u kojoj bi proveli svoju prvu zajedničku noć. Mladu bi pratila njena svekrva i predstavljala mladoženju. U ovom trenutku, mlada bi poljubila ruku svog muža kao gest poštovanja prema njegovim godinama. Ova akcija također označava početak transformacije mladenke iz njenog prethodnog statusa u novu ulogu žene. Mlada bi pomagala mužu da se skine, a zatim bi se spremali za spavanje. Ovaj aspekt ceremonije naglašava nelagodu i sramotu koju mlada osjeća pred svojim novim mužem u bračnoj postelji. Ostatak pročitajte OVDE.

Oglasi