Suprotno uvriježenom vjerovanju, ČUPAVCI nisu nastali u Evropi; njihovi korijeni sežu do Australije, na suprotnoj strani svijeta. Prvi put su napravljene između 1896. i 1901.

Potrebni sastojci:

– 4 jaja
– 250 g šećera
– 1 kesica vanilin šećera
– 110 ml ulja
– 200 ml mlijeka
– 250 g brašna
– 1 vrećica praška za pecivo
– 1/2 kašičice sode bikarbone
– 1 kašika limunovog soka

Za glazuru:

– 160 g mliječne čokolade
– 300 ml mleka
– kokos

Suprotno uvriježenom vjerovanju, ČUPAVCI nisu nastali u Evropi; njihovi korijeni sežu do Australije, na suprotnoj strani svijeta. Prvi put su napravljene između 1896. i 1901. Prema priči, ove slatke poslastice su dobile ime po lordu Lamingtonu, koji se jednog dana našao sa neočekivanim posetiocima. U žurbi je dao instrukcije svom kuharu, Armanda Gallandu, da napravi tortu bilo koje vrste.

Zbog vremenskog ograničenja, odlučio je koristiti već postojeći francuski biskvit od vanilije, koji je potom potopio u otopljenu čokoladu i premazao isjeckanim kokosom prije nego što ga je predstavio.

Način pripreme:

Počnite umutiti jaja zajedno sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta. Zatim dodajte ulje i mlijeko i sve izmiksajte mikserom. Postepeno sipajte prosijano brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Umiješajte sok od limuna koristeći blender. Podmažite tepsiju maslacem i sipajte smesu u nju, pazeći da se ravnomerno rasporedi. Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite na temperaturi od 170 stepeni oko 15-20 minuta.

Kada se pecivo ispeče, pažljivo ga isecite na trouglaste oblike. U posebnoj posudi otopite čokoladu sa mlijekom. Uzmite svaki trokut i umočite ivice u otopljenu čokoladu, a zatim ih uvaljajte u kokos. Na kraju u lim za pečenje uredno rasporedite trouglove premazane čokoladom.

Oglasi