Ovaj recept je savršen za podnevni obrok tokom jesenje sezone i kada je karfiola u izobilju.

U ovom jelu od prženog karfiola možete uživati ​​kao glavno jelo, uz salatu ili kao prilog uz meso. Posebno je komplementaran piletini.


Sastojci
Jedna glavica karfiola, težine tačno 750 grama i sveža
3 kom jaja
100 ml mlijeka hladnog
1 supena kašika dehidriranih biljnih začina
Po potrebi možete koristiti brašno, ulje, biber

Biber je uobičajen začin koji se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Bere se od ploda biljke paprike, koja raste kao loza. Plod je u početku zelen i postaje crven kako sazrijeva, a u tom trenutku se bere i suši kako bi postao crni biber u zrnu koji nam je poznat. Iako se često koristi za dodavanje pikantnosti jelima, biber takođe može pružiti suptilnu dubinu okusa i slanim i slatkim jelima, što ga čini raznovrsnim i bitnim sastojkom u svakoj kuhinji.

Počnite tako što ćete napuniti lonac vodom i ostaviti da se zagrije dok ne dostigne tačku ključanja. Kako se voda zagrije, uzmite karfiol i dobro je operite prije nego što je razdvojite na veće cvjetiće.
Karfiol stavite u kipuću vodu i smanjite vatru na šporetu. Ostavite povrće da se kuva najviše pet minuta, pazeći da karfiol zadrži čvrstinu i da samo malo omekša. Nakon adekvatnog kuvanja, ocijedite karfiol. U posebnoj posudi umutite jaja i umiješajte biljne začine i mlijeko, pazeći da je smjesa dobro umućena.


Počnite sa zagrevanjem ulja u dubokoj tavi na srednjoj vatri, pazeći da nije preterano vruće. Zatim karfiol premažite u brašnom, umočite u smjesu od jaja, a zatim ga još jednom premažite brašnom. Na kraju dodajte svaki komad karfiola u tiganj, pržite jedan po komad.
Uvjerite se da je karfiol ravnomjerno pečen tako što ćete ga povremeno okretati dok svaka strana ne dobije bogatu zlatno smeđu boju. Kada dobije željenu hrskavost, izvadite ga iz ulja i ostavite da se višak ocijedi na papirni ubrus. Na kraju lagano začinite karfiol svježe mljevenim biberom po ukusu.

Oglasi