3 RAZLOGA zasto vam SMRDI iz USTA: Pranje zuba neće pomoći, ako ih se ne riješite!EVO ŠTA JE U PITANJU

Nije li loš zadah jedan od najneprijatnijih i najsramnijih stanja koja vas može zadesiti iako vodite računa o oralnoj higijeni usta.
Pojava lošeg zadaha možete biti zbor raznih raloga, a jedan od njih može biti i ozbiljan zdravstevni problem. Evo koji su najčešći razlozi pojave lošeg zadaha :

1. Neredovno pranje i deteljno čićšenje zuba


Obratite pažnju na to kako perete i njegujete zube, jer ako nakupljne čestice ne čistite detaljno, vremenom se nakupljaju i počinju razlagati u ustima. Sve to uzrokuje loš zadah i može dovesti do upale desni, što dalje vodi do oboljenja zvanog parodontitis.

2. Jedete previše začinjene hrane


Nije tajna da namjernice poput ljutih papričica, bijelog luka i srijemoša, ostavljaju neprijatan miri čak i ako nakon njih perete zube. Ove namjernice se apsorbuju u krvotok i sve dok potpuno ne prerade i izadju uz organima, imate osjećaj neprijatnog mirisa u ustima.

3. Zdravstveni problemi


Kserostomija ili problem suhih usta, može biti jedan od razloga lošeg zadaha. Može nastatit usljed poremećaja rada pljuvačkih žlijezda i od lijekova.
Osim toga, infekcije i upale koje se pojavljuju u našim ustima, nosu i krajnicima mogu proizvesti neugodan miris. Također, ljudi koji pate od određene vrste raka, zatajenja jetre i drugih metaboličkih bolesti također mogu imati loš zadah.

Riješenja: Zube perite minimalno tri puta dnevno, vodire računa da sve ostatke hrane dobro skinete, po potrebi korisite konac za zube.
Redovno posjećujte zubara, te ne zaboravite redovnom mjenjati čestkicu za zube minimlano nakon 2 mjeseca. Pite dosta vode, povedite raćuna o zdravoj izbalansiranoj ishrani.

Oglasi