Već četvrti dan traje potraga u Srbiji za dvogodišnjom djevojčicom a cijeli region se ujedinio u željama da bude pronađena živa i zdrava. Policija ne iznosi puno informacija a teren se i dalje prečešljava. U naselju Banjsko Polje u utorak je prijavljen nestanak dvogodišnje devojčice Danke Ilić. Zadnji put je viđena u ljubičastim pantalonama i maslinastozelenoj jakni. Mjesna zajednica se odmah mobilizirala u potragu za njom, a nakon 24 sata izdat je “Amber alarm”. Nažalost, uprkos ovim naporima, djevojka ostaje nelocirana.

 

Nastavljajući nepokolebljive napore, ekipe istrajavjua u potrazi za nestalom devojkom. Hitno mole svakoga ko naiđe na Danku da odmah obavijesti nadležne. Milan Ilić, stric dvogodišnje Danke Ilić, izrazio je zabrinutost zbog izostanka komunikacije između njegovog sina i snaje nakon njihove posete policijskoj stanici radi davanja izjave. Nadalje, prenio je da ne može uspostaviti kontakt sa porodicom otkako je Danka nestala.

U nedavnom intervjuu, deda Danke Ilić (2), koja je nestala već dva dana, izneo je novosti o situaciji. Nažalost, nije bilo nikakvih pomaka ili novosti o tome gdje se nalazi njegova unuka. Nadalje, vlasti su privele nekoliko osoba koje su navodno posjedovale ključne informacije u vezi sa Dankinim nestankom.

U Hadžićima, u Bosni i Hercegovini, vlasti su jučer uhapsile Bašara T, Zakuana T i Muhameda T zbog sumnje da su distribuirali TikTok video koji je navodno sadržavao izjave o tome gdje se nalazi Danka Ilić, osoba koja je trenutno nestala.

Nakon istrage u Sarajevu, otkriveno je da su osobe umiješane u ovaj slučaj sirijski stanovnici grada. Odjel za kibernetički kriminal, pri Federalnoj upravi policije Bosne i Hercegovine, efikasno je locirao i identifikovao ove osobe na osnovu njihovih IP adresa. Navodno, posedovali su ključne informacije o nestanku devojke u Republici Srbiji. U zamjenu za odavanje ove informacije, pojedinci su tražili iznos od 50 hiljada KM, što je oko 25.000 eura.

 

Nedić je prijavio otkriće rupe na imanju, što se poklopilo sa otkopavanjem kanala koji se protežu na izuzetnoj udaljenosti od 10 kilometara.

Rajko Nedić, glavni i odgovorni urednik Kurira, tokom svog izlaganja izneo je konkretne podatke o obližnjim rupama i istakao hvale vredne napore vatrogasnih jedinica koje vredno istražuju kanale u pokušaju da otkriju potencijalne tragove o tome gde se nalaze nestala osoba, Danka.

Tokom našeg posmatranja bili smo svjedoci povorke vatrogasnih i novonabavljenih policijskih vozila. Ekspanzivno polje je podvrgnuto opsežnim iskopavanjima uz pomoć teške mašinerije. Značajno je da je u objektu otkrivena rupa koja je otkrila zamršenu mrežu kanala u dužini od otprilike 10 kilometara koji se međusobno povezuju sa obližnjim rudnikom. Hrabri vatrogasci su se upustili u jedan od ovih otvora, koji služi kao kanal za transport vode do i iz rudnika kroz lavirint podzemnih tunela.

Duboko u podzemlju otkrivena su brojna okna sa vertikalnim spustovima. Shodno tome, poslate su dodatne vatrogasne jedinice i timovi u nastojanju da se spuste u ove dubine, koristeći kamere i reflektore kako bi se utvrdilo da li je djevojka pala u tunele. Okolina je podsjećala na gustu šumu, punu krhotina i ostataka, a na tunel se naišlo tokom iskopavanja. Stoga je zaključeno da upravo ovaj tunel služi kao jedna od ulaznih tačaka za opsežan sistem kanala od 10 kilometara.

 

Psiholog, koji se fokusira na dječju psihologiju, iznio je nekoliko zaista zapanjujućih pretpostavki. Mnogi ljudi počinju vjerovati da je mlado dansko dijete možda odvedeno protiv njene volje, što je dovelo do pojačane anksioznosti i zabrinutosti. Posebno zabrinjava saopštenje MUP-a u kojem se navodi da djevojčice nema nigdje u krugu od 10 kvadratnih kilometara od ove lokacije.

Gostujući u emisiji Puls Srbije, Snežana Anđelić, veoma cenjeni dečiji psiholog, iznosi svoja saznanja o ovoj temi.

Sposobnost da zarobite fokus malog djeteta je trenutna, posebno ako je nižeg rasta. Samo bacanje njihovog pogleda na nešto živo, kao što je igračka, dovoljno je da ih navede da odlutaju. U tim prolaznim trenucima dijete može lako nestati. Nedostaje im znanje i životno iskustvo potrebno da daju signal za pomoć ili da se uhvatite za vašu ruku.

Starije dijete, koje je dobilo instrukcije, mora se raspitati o odlasku na drugo mjesto. S druge strane, malo dijete će jednostavno ugledati živopisnu loptu i nestati. Shodno tome, čak i trenutni nedostatak roditeljske pažnje je velika prilika da dijete nestane. Međutim, ključno je priznati da oni neće nestati miljama daleko – kako je pojasnio Anđelić.

Oglasi