Mnoge žene doživljavaju uznemirujuću zabrinutost zbog nadimanja stomaka tokom menopauze.

U ovom članku ćemo istražiti prirodne lijekove za ublažavanje te nelagode i vraćanje ravnoteže vašem tijelu.

Doživljaj nadutosti može biti izvor nevolje za brojne pojedince. Razlozi za nadimanje mogu biti različiti i obuhvataju faktore kao što su neadekvatna prehrana, konzumacija hrane koja izaziva nadimanje, sjedilački način života, često uzimanje brze hrane, stres i netolerancija na određene prehrambene supstance. Međutim, važno je priznati uticaj hormona na nadimanje, posebno u odnosu na menopauzu, koja često dovodi do nadimanja kod žena.

Tokom prelaska u menopauzu, nivoi estrogena i progesterona, glavnih ženskih polnih hormona, fluktuiraju. Ove fluktuacije mogu dovesti do raznih neželjenih efekata u tijelu. Dr Wendy Trubow je u intervjuu za mbg izjavila da neravnoteža progesterona, premala ili prevelika, može rezultirati osjećajem nadimanja. U većini slučajeva, početak menopauze je povezan s nadimanjem zbog smanjenog nivoa progesterona. Kao preporuka, savjetuje se da se podvrgne pregledu nivoa progesterona kako bi se riješio ovaj problem.

Na zdravlje pojedinca može uticati bilo kakav poremećaj ili promjena u hormonalnim razinama. Prema riječima ginekologa Edena Fromberga, ovaj proces počinje opadanjem i prekidom ovulacije, što rezultira smanjenjem progesterona. Nakon toga dolazi do fluktuacija nivoa estrogena, što na kraju dovodi do pada estrogena ispod potrebnog praga za menstruaciju.

Jedna od posljedica je nakupljanje viška tekućine u tijelu, što rezultira osjećajem nadimanja. Postoje brojni pristupi za ublažavanje nadutosti tokom menopauze i olakšavanje eliminacije viška vode. Ovi pristupi su potpuno prirodni.

Da biste riješili problem zadržavanja vode u tijelu, preporučljivo je povećati potrošnju vode, a ne smanjiti je. Ograničavanje unosa tečnosti ne ublažava zadržavanje tečnosti; zapravo, negativno utječe na probavu, pogoršavajući nadutost. Fromberg naglašava važnost adekvatnog unosa tečnosti u upravljanju zadržavanjem tečnosti.

Zauzimanje svjesnijeg pristupa ishrani uključuje paziti na vrstu hrane koju konzumiramo. Prerađena i hladna hrana, kao i ona za koju se zna da proizvodi gasove, masnu hranu, gluten i slatke poslastice ili rafinisane ugljene hidrate, mogu doprineti nadimanju. Fromberg, stručnjak za ovu oblast, objašnjava da se mikrobiom crijeva sastoji od organizama koji su vrlo osjetljivi na određene tvari, posebno na šećer, slatkiše i rafinirane ugljikohidrate. Da bismo se borili protiv toga, preporučuje se smanjiti konzumaciju slatkiša i prerađenih grickalica i umjesto toga u svoju prehranu uključiti sastojke bogate probioticima poput jogurta, fermentirane hrane kao što je kimchi, pa čak i kiselog kupusa.

Još jedan način da svojim crijevima opskrbite esencijalne hranjive tvari je uključivanje specijaliziranog suplementa u svoju rutinu. Osim konzumiranja hrane bogate probioticima, ovaj ciljani pristup može osigurati da vaša crijeva dobiju potrebnu podršku koja im je potrebna.

Jedan od načina za ublažavanje nadutosti je smanjenje stresa. Važno je upravljati osjećajem preopterećenosti na dnevnoj bazi jer to može imati značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje. Fromberg objašnjava da su jajnici i nadbubrežne žlijezde međusobno povezani u smislu opskrbe krvlju i živcima. To znači da su međusobno osjetljivi na hormonalne i strukturne procese. Tokom menopauze, nadbubrežne žlijezde mogu postati osjetljivije na stres zbog smanjene potpore jajnika.

Kako bi se ublažio stres i podržalo opće blagostanje, uključivanje redovnih vježbi, praktikovanje pravilne higijene spavanja, bavljenje vježbama disanja i omogućavanje vremena za odmor i oporavak su vrlo učinkoviti pristupi. Iako se povremeno nadimanje smatra tipičnim, ako potraje uprkos usvajanju zdravih životnih navika, možda bi bilo preporučljivo potražiti savjet od medicinskog stručnjaka u vezi alternativnih alternativa liječenja.

 

Izvor: Sensa.story.hr

Oglasi