Zanimljiva arhitektura: kuća na umjetnom brdu


Grad Melburn u Australiji daleko je od definicije surovih životnih uvjeta. Međutim, za arhitekte Melburn je poznat po prilično ujednačenom pejzažu – kud god pogled seže prostire se ravnica, bez ikakvih naznaka brda ili makar nekog omanjeg uzvišenja. J

oš jedna karakteristika ovog grada jesu uskadvorišta, koja ne ostavljaju puno prostora za klasično poigravanje građevinskim oblicima, već primoravaju stručnjake da upotrijebe svu svoju kreativnost kako bi od nezahvalnog prostora izvukli maksimum.

Tim stručnjaka iz arhitektonske firme Andrew Maynard Architects prevazišao je granice ljudske mašte kada je oko jedne melburnške kuće izgradio – vještačko brdo.

Cilj ovog neobičnog dodatka eksterijeru jeste da se kući obezbjedi veća količina dnevne svjetlosti u odnosu na minimum koji je do tada dobijala.

Vještačka mini planina podigla je dom na nove visine – kako u bukvalnom, tako i u arhitektonskom smislu. Originalna kuća dobila je dodatak u vidu smjele crne strukture koja natkriva glavni ulaz, dok je sa svih strana podupire vještačko brdo. Donji nivo je u potpunosti sakriven iza padina prekrivenih sa sintetičkom travom.

Zahvaljujući vještačkom uzdignuću, sa vrha “brda”se pruža prelijep pogled na okolni predio.

Oglasi