WASHINGTON DOBIJA MOST OTPORAN NA POTRES – most posjeduje armaturu sa memorijskim funkcijama i konstrukciju od fleksibilnog betona

Urbanistički planeri i arhitekti grada Seattlea došli su na ideju izgradnje fleksibilnog mosta, koji bi u najgorem scenariju mogao sačuvati glavne prometne ceste prohodnim za transport.

Standardna ​​čelična armatura  zamijenjena je sa SMA legurama koje mogu “pamtiti” oblik i u suštini predstavljaju savitljive metalne elemente sa mogućnošću vraćanja u prvobitni položaj. Kako bi ove inovativne komponente mogle da funkcionišu, beton koji zajedno s njima kreira konstrukciju je takođe morao biti savitljiv, tako da je zahvaljujući velikom tehnološkom napretku na ovom polju omogućeno da se koristi fleksibilna mješavina ovog materijala, sa kojima je betonu pružana mogućnost istezanja i skupljanja prilikom potresa.

Mješavina ove dvije građevinske komponente je i znanstveno testirana u laboratoriju za inženjering i tehnička ispitivanja Sveučilišta u Nevadi, gdje su ove komponente i razvijane već više od jednog desetljeća. Tijekom ovih testova je primijenjena sila koja je jednaka potresu jačine 7,5 Richtera, i konačni rezultati su bili jako zadovoljavajući i obje komponente su potpuno spremne za kombiniranu upotrebu.

Radovi na ovom “sigurnom” mostu su započeti prošlog rujna, dok je njegov završetak planiran u proljeće sljedeće godine.

Oglasi