VJEŠTAČKA TRAVA: DOBAR IZBOR ILI MOŽDA NE ? – sve su više u upotrebi zelene površine od vještačkih materijala

9a

Na koji način je vještačka trava i u tolikoj mjeri uspjela da zamjeni prirodnu?

11a

U današnje vrijeme, postoji jako malo razloga zašto bi vještačka trava bila loš izbor. Imajući u vidu sve napore koji se u svijetu rade da bi se smanjila upotreba vode, vještačka trava u tom pogledu predstavlja idealan izbor – ne treba joj zalijevanje. I tekstura je takođe znatno uznapredovala, zahvaljujući modernim načinima izrade i tehnologiji, iako se u praksi razlikuje dosta od prirodne.

Vještačka trava će prilikom pada izazvati  drugačije povrede, više u obliku opekotina, nego u slučaju sa prirodnom travom. Sa druge strane, praktična stvar kada je riječ o  sportu, je nedostatak svih neravnina, rupa, blata ili alergija koje mogu nastati prilikom aktivnosti na površinama od prirodne trave.

vještačka trava za ili protiv

Veštačka trava je proizvod koji se pravi od vrste polimera (plastike), materijala koji dolazi u kombinaciji sa popunom od pijeska ili gume, u zavisnosti od željenog stepena mehkoće. Prvi put je predstavljena javnosti davne 1964. godine i bila je predviđena isključivo kao podloga za pokrivene sportske terene. Ali brzo nakon prve upotrebe, bilo je jasno da takav materijal ima potencijal i za širu upotrebu.

12a

Održavanje je ipak potrebno u smislu čišćenja i dezinfekcije, pošto vještačka trava nema osobinu da se sama biološki prečišćava kao što to radi prirodna trava. Garancija uz pravilno održavanje najčešće važi i do 15 godina, ali je dosta važan i način na koji je trava postavljena.

8a

Oglasi