STAZA ZA BICIKLISTE KOJA SVJETLUCA POPUT ZVIJEZDA NA NEBU

Staza blizu Lidzbark Warminski (Poljska) osvijetljena je fosforom, sintetičkim materijalom koji svijetli nakon što je proveo neko vrijeme na svjetlosti sunca.

1a

Predsjednik TPA Instytut Badań technicznych Sp. z oo, Igor Rutmar, izjavio je za novine da materijal koji se nalazi u ovoj stazi može emitirati svjetlost u razdoblju od čak 10 sati. Svakog dana, ova staza sakuplja energiju koja joj omogućaca da nakon zalaska sunca sija prelijepim plavim sjajem. Njezin cilj je poboljšanje sigurnosti ljudi koji tokom noći voze bicikle.

2a

Luminopore, čestice koje se nalaze u ovom materijalu staze mogu emitirati svjetlost različitih boja, a dizajneri ove staze u Poljskoj odlučili su se za plavu jer se ona najbolje uklapa sa svojim prirodnim okruženjem. Također istražili i održivost materijala koji se koristili, a tražili su i načine kako kreirati ovu stazu s najmanjim mogućim troškovima.

3a

Mada im je Starry Night staza poslužila kao inspiracija, njihovo djelo se  ipak dosta razlikuje od staze inspirirane Van Goghom. Starry Night staza svijetli zahvaljujući LED diodama, koje su obojene farbombojomnergije. Ona je još u procesu testiranja, jer nije poznato koliko dugo može trajati prije nego li počne gubiti na kvaliteti.

4a

 

Oglasi