– Prošlo je tek par dana, od kako se desio stravičan masakr u Moskvi. Podsjećamo, četiri napadača su ušli u tržni centar, gdje su otvorili vatru po nedužnim prolaznicima, a bilans je užasan. Smrtno je stradalo preko 160 osoba, a ranjeno je preko 200 osoba.

Tinejdžer je tog popodneva stigao na svoje radno mjesto, svlačionicu koncertne dvorane Crocus, gdje je bio zaposlen nekoliko mjeseci.

Artem je za MSK1 objasnio da je njegova motivacija da želi da zaradi novac bila da postane finansijski nezavisan i da izbegne da se oslanja na finansijsku podršku svojih roditelja. Po dolasku prestravljene gomile gostiju u svlačionicu, Artem i njegove kolege su shvatili da su svedoci terorističkog napada.

  • Dok sam se nalazio na najnižem spratu, odjednom sam postao svjestan niza udaraca. Situacija je bila krajnje zbunjujuća i potpuno me zbunila. Zvukovi su bili nejasni i dezorijentirajući. Za nekoliko trenutaka, službenica koja je tog dana radila u hodniku pojurila je prema nama bez daha i prenijela vijest o pucnjavi. Upravo u tom trenutku jasno smo čuli pucnjeve. Bez oklijevanja, uspaničena gomila je pojurila prema servisnom dijelu koji se nalazio u svlačionici, a njihovi vriskovi su ispunjavali zrak. Prije ovog incidenta, bili smo detaljno upoznati sa potrebnim sigurnosnim protokolima i bili smo dobro obaviješteni o određenim putevima evakuacije. Kao rezultat toga, brzo smo formirali grupe i odvojili se jedni od drugih. Neki od nas su bili usmjereni prema glavnom izlazu, dok su drugi vođeni prema izlazu za evakuaciju. Artem je dao dodatna pojašnjenja o ovom pitanju.

Proteklih dana u medijima je bilo dosta pisanja o Artemovoj porodici.

Kako se ispostavilo, majka dečaka Aleksandra nedavno je otpuštena sa mesta dečjeg psihologa. Pored Artema, u porodici su i dve ćerke. Pošto su se preselili iz Volgograda i nemaju svoje prebivalište u glavnom gradu, jedna nacionalna publikacija je pokrenula inicijativu za prikupljanje sredstava za obezbeđenje stana za Artemovu porodicu.

  • Redovka navodi da je žena, koja je ranije radila kao dječiji psiholog, donijela odluku da napusti posao, što je rezultiralo nedostatkom stabilnih prihoda za porodicu. Kako bi našla povoljnije uslove za život, porodica se preselila iz Volgograda u Krasnogorsk, gde trenutno borave u iznajmljenom dvosobnom stanu. Njihova težnja je kupovina vlastitog doma putem hipoteke, ali nažalost, banke odbijaju njihove zahtjeve, zanemarujući priloženu dokumentaciju, uprkos tome što porodica posjeduje neiskorišćeni kapital.

Pažnja je već ostavila dječaka i njegovu majku pomalo zbunjeni.

Neobavešteni o predstojećoj akciji, element iznenađenja je možda bila namera novinara. Ipak, smatram da bi bilo korisnije da se sredstva dodijele porodicama pogođenim tragedijom. Kolektivna tuga koju ljudi doživljavaju je ogromna, ali mi smo sposobni da je samostalno upravljamo. Nepokolebljiva podrška i saosećanje nacije prema našoj deci je zaista dirljivo, što je izrazila majka dečaka.

Artem i njegov kolega Islam, ako se dobro sjećamo, odlikovani su za svoje herojske napore u spašavanju preko 100 osoba u Crocus City Hallu od ombudsmana za djecu.

Važno je napomenuti da je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio da su osobe odgovorne za tragični incident u koncertnoj dvorani “Krokus” u Moskvi pokušale da pobjegnu u Bjelorusiju.

Prema bjeloruskoj novinskoj agenciji Belta, njegovi komentari osporavaju narativ Moskve o navodnoj umiješanosti Ukrajine u napad i pokušaju bijega terorista u zemlju, kako prenosi The Guardian.

Odgovornost za tragični incident u Moskvi u petak više puta je preuzimala Islamska država, a mediji povezani s tom organizacijom dijele uznemirujuće snimke napadača u koncertnoj dvorani. Iako je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao umiješanost radikalnih islamista u napad, on je također nagovijestio mogućnost umiješanosti Ukrajine.

  • Bjelorusija im je bila zabranjena, jer su njihovi lideri bili svjesni da bi pokušaj ulaska u zemlju bio krajnje nepromišljen. Ovo saznanje je proizašlo iz činjenice da je Bjelorusija odmah pojačala mjere sigurnosti, što je potvrdio i Lukašenko. Nadalje, otkrio je da ga je Rusija odmah obavijestila o napadu samo nekoliko minuta nakon njegovog početka, što je kao odgovor na to podstaklo jačanje nacionalne sigurnosti.

Prema izvještaju “The Guardiana”, Lukašenko je naveo da je razlog zašto nisu mogli ući u Bjelorusiju to što su bili svjesni te činjenice i nakon toga promijenili kurs, krećući se prema granici između Ukrajine i Rusije.

Oglasi