U posljednje vrijeme, farmaceutske kompanije su proširile svoj repertoar kako bi obuhvatile široku lepezu lijekova za mnoga oboljenja i stanja. Posljedično, istaknutost alternativne medicine i tradicionalnih narodnih lijekova je zasjenjena, jer više nisu u skladu sa preferencijama ovih farmaceutskih divova. Uprkos ovom pomaku, ključno je priznati da narodna medicina nastavlja da postoji iu sadašnjim vremenima, sa posvećenom grupom pojedinaca koji svesrdno prihvataju i učestvuju u njenoj praksi. Ova trajna odanost narodnoj medicini nije bez zasluga.

 

Prema brojnim medicinskim stručnjacima, postoji mnoštvo biljaka u našem neposrednom okruženju koje posjeduju izuzetnu sposobnost ne samo da očuvaju naše blagostanje već i poboljšaju naš imuni sistem. Među ovim biljkama vrijednim pažnje posebno se ističe glog, koji se u našem okruženju može naći u izobilju. Listovi ove biljke se preporučuju za pripremu okrepljujućeg čaja, dok se njene bobice najčešće koriste za stvaranje blagotvornih kapi. Uz to, čaj od gloga služi kao prava panaceja za naš kardiovaskularni sistem, ali njegove prednosti sežu daleko izvan tog područja, proširujući njegovu pomoć na pojedince koje muči nesanica.

 

Duže korištenje čaja može ublažiti probleme kao što su nedostatak energije i loš san, pružajući dobro rješenje za nas same. Osim čaja, preporučuje se i brusnica jer dokazano zakiseljuje želudac, djeluje na bakterije u našem tijelu i efikasno rješava probleme urinarnog trakta. Kinezi već hiljadama godina ugrađuju glog u svoje sokove, prepoznajući njegov značaj u njihovoj religiji i vjerovanju da je čak i Kristova kruna napravljena od ove nevjerovatne biljke. Glog ne samo da pomaže u borbi protiv virusa i bakterijskih infekcija, već i jača imuni sistem i promoviše zdravlje kardiovaskularnog sistema. Redovnim konzumiranjem čaja ili kapi od gloga može se zaštititi srce i održati zdrav kardiovaskularni sistem.

Oglasi