PRIHVATLJIVA EKOLOŠKA VARIJANTA OSVJETLJENJA –  osvjetljenje pomoću mikro algi !

Mikro alge  iza sebe ostavljaju  energetski gust i bogat hranjivim tvarima  materijal koji predstavlja beskonačan obnovljiv resurs za ljude. Da bi istaknuli ovu neiskorištenu priliku, industrijski dizajner Ethan Fryer i arhitekt Jacob Douenijas  stvaraju instalaciju nazvanu Living Things, koja će stvoriti simbiotičko okruženje kako bi iskoristila energiju ovih mikroorganizama za stvaranje dovoljnog osvjetljenja.

dizajnidom1

dizajnidom2

Cjelokupan sitem je spojen putem 800 metara električnih i vodovodnih instalacija koje vode glavnom mrežom koja je smještena u kuhinji. Ovdje svaka od devet kugli rasvjete može biti posebno postavljena i kontrolisana putem  3D tiskanog potenciometra koji je  ugrađen u sto. Ova funkcija omogućuje “berbu” algi onda kada njihova gustoća postane dovoljna da bi osigurala potrebnu energiju instalacijama osvjetljenja.

dizajnidom4

dizajnidom3

Iako je ovo veoma nekonvencijalna postavka koja se još uvijek nalazi u svojoj eksperimentalnoj fazi, Douenijas i Fryer se nadaju da će istaknuti ovu do sada manje poznatu, održivu formu stvaranja energije koja nam može između pored mnogih prednosti osigurati i kućno osvjetljenje.

Oglasi