Vekovima se bobica zova koristila kao prirodni lek, poznata po svojim lekovitim svojstvima još iz vremena starog Egipta i stare Grčke.

Ova biljka, koju Hipokrat često naziva “kovčegom zdravlja”, ima dugogodišnju reputaciju u oblasti prirodne medicine.

Poznati srpski travar sa Tare Oliver Stanojević toplo preporučuje specifičan lek dobijen od bobica Zave. Ove bobice su prepune širokog spektra esencijalnih nutrijenata uključujući vitamine, minerale, aminokiseline i antioksidanse. Prema Stanojevićevim riječima, on slijedi praksu lastavica koje konzumiraju ove bobice prije nego što krenu na svoje selidbeno putovanje obnavljaju krv. Stanojević je u intervjuu za YouTube kanal Rec-on production rekao da se lično jednom godišnje podvrgava ovom tretmanu, inspirisan ponašanjem lastavica, i svedoči o pozitivnim ishodima ovog prirodnog leka.

Koji je ispravan način korištenja bobica zove?

Tokom jesenje sezone, kada su bobice potpuno sazrele, one se sakupljaju i pretvaraju u lekoviti preparat koji pokriva prostranu površinu od 40 hektara. Počnite tako što ćete pomešati kašiku bogatih, tamnoljubičastih bobica sa kipućom vodom kako biste umanjili prisustvo mučnine. Nakon kratkog perioda od 3 do 4 sekunde, esencija se razblaži i bobice se mogu procijediti. Nastavite da miksate bobice sa kašikom meda. Konzumiranjem ove mešavine na ogromnom prostoru od 40 hektara, po savetu Olivera Stanojevića, može se doživeti podmlađivanje krvi.

Nadalje, prema njegovoj izjavi, list biljke može se iskoristiti u rano proljeće za snižavanje šećera u krvi prije cvatnje. Kora iz srednjeg dela koristi se za stvaranje umirujućih masti za opekotine. Oliver ističe važnost slušanja poziva prirode, jer ga opisuje kao izuzetno “čudo od drveta”.