Kada je riječ o liječenju respiratornih bolesti, ništa se ne može porediti sa njegovom efikasnošću.

Biljka poznata kao kim divlje raste i koristi se zbog svojih ljekovitih svojstava od davnina. Egipćani su bili među prvima koji su priznali moć sjemenki crnog kima, koje su ekstrahirali da bi stvorili ljekovito ulje.
U istočnjačkim kulturama se obično vjeruje da crni kim ima sposobnost da izliječi bilo koju bolest, osim smrti. Ovo uvjerenje potkrepljuje i činjenica da kim sadrži razna eterična ulja, masne kiseline i vitamin C. Opsežna naučna istraživanja su pokazala da crni kim može biti efikasan u liječenju ili eliminaciji preko 600 različitih bolesti i zdravstvenih stanja. Da bi se crni kim koristio u medicinske svrhe, postoje različite metode koje se mogu koristiti, uključujući korištenje njegovog ulja, kuhanje u čaju ili dodavanje sjemenki kima u salate i jela.
Ova supstanca je prepoznatljiva po svom sastavu, što rezultira nizom korisnih karakteristika. Njegova svojstva uključuju ublažavanje boli i sprečavanje rasta bakterija, kao i smanjenje upale i borbu protiv virusa. Njegove regenerativne sposobnosti za jetru, eliminacija štetnih tvari i poboljšanje rada bubrega čine ga korisnim dodatkom za one koji žele poboljšati svoje cjelokupno zdravlje. Štaviše, pokazao je sposobnost regulacije krvnog pritiska i održavanja zdravog nivoa holesterola. Kumin je također vrlo efikasan u pomaganju probave, pojačavanju gladi i ublažavanju nelagode uzrokovane nadimanjem i grčevima u želucu.
Istraživanja su pokazala da ova tvar ima pozitivan utjecaj na dijabetes jer pomaže u smanjenju razine šećera u krvi. Osim toga, utvrđeno je da ima povoljan utjecaj na osobe koje se bore s rakom. Robusna antioksidativna svojstva ove supstance bila su posebno korisna za one koji su podvrgnuti hemoterapiji, jer ubrzava vreme oporavka između tretmana i povećava efikasnost hemoterapije.
Crni kim je poznat po svojim regenerativnim svojstvima, posebno u vezi sa zdravljem pluća. Istraživanja su pokazala da ova biljka efikasno čisti disajne puteve i poboljšava funkciju pluća. Oni koji pate od bronhitisa ili upornog kašlja mogu pronaći olakšanje u ispijanju čaja od crnog kima. Da biste pripremili ovaj čaj, jednostavno pomešajte jednu kašiku crnog kima, jednu kašičicu kamilice i pola kašičice semenki anisa u šolji tople vode. Nakon što smjesa odstoji 10 minuta, procijedite je i dodajte med po ukusu. Pijte ovaj čaj više puta dnevno za ublažavanje simptoma.
Postoji sirup koji je posebno dizajniran za liječenje astme, a trenutno je dostupan za kupovinu na tržištu.
Da biste napravili sirup, pomešajte jednu kašičicu sitno iseckanog crnog kima, kao i dva čena belog luka zgnječenog u kašu, sa dve kašike meda. Za optimalne rezultate preporučuje se da se mala kašika sirupa uzima svako jutro u periodu od tri nedelje na prazan želudac.

Oglasi