PLANINSKI KRISTAL – KUĆA OD RECIKLIRANIOH MATERIJALA

52a


Uglađena, moderna i monolitna, kuća koju je izgradio Matthias Bauer Associates studio izgleda kao odličan balans između solidnosti kamena te krhkosti kristala, reflektujući ih u betonu i staklu. Ukupan efekat ovog grubo oblikovanog dijamanta nedavno izgrađenog od lokalnih materijala je još ljepši zbog svog eksterijernog kontrasta.

planinski kristal

 

Arhitektura koja koristi beton za svoje kreacije ima reputaciju impresionističkog i hladnog osjećaja, posebno u vrsti modernog arhitektonskog dizajna koji se nimalo ne trudi da ga omekša obiljem topline, organskim drvetom ili tretmanima svetlih boja. House 36 je više betonska, nego što nije, i tvrda površina koja čini cjelokupnu konstrukciju te ne poseduje nikakvo  zelenilo koje bi pomoglo da njen eksterijer oživi.

53a

 

Radeći sa malom kvadraturom zemljišta, arhitekte su se usmjerile na uvećanje kvadratnih metara same kuće, otvarajući je dovoljno, i na pametan način, kako bi očuvali izvanredan pogled, ali istovremeno pružili i dovoljno privatnosti njenim vlasnicima. Moderna koliko i dizajn može biti, kuća i dalje uspijeva da se uklopi u svoje okruženje, iznenađujuće dobro sa planinama, ujedno pružajući osjećaj osame i otvorenosti.

51a

Oglasi