OVO ĆE BITI NAJVIŠI TORANJ NA SVIJETU – njegovo sjedište bit će u Dubaiu !

Gradnja novog supervisokog tornja “The Tower” je počela u Dubaiu, koji će nadvisiti trenutno najvišu zgradu na svijetu za čak 100 metara i postati obilježje novog distrikta u ovom gradu .
Elegantan zakrivljen toranj je projektovao  španski arhitekta Santiago Calatrava, a njegov oblik je inspirisa cvijetom ljiljana i minaretima koji su simbol  za islamsku arhitekturu.
Toranj će imati  hotel, restorane, brojne prostore za  razna kulturna dešavanja, tri javna balkona za panoramsko razgledanje,te i pokretne platforme za razgledanje koje će se rotirati iz fasade. Na vrhu kule smjestit će se opservatorija koja nudi pogled na grad od čitavih  360 stepeni i par  VIP platformi sa bujnom vegetacijom.

NAJVIŠI TORANJ NA SVIJETU
NAJVIŠI TORANJ NA SVIJETU


Projekat je kombinacija tradicionalne arhitekture, vrhunskog dizajna i elemenata održivosti. Zgrada će posjedovati visokoefikasan sistem hlađenja sa kolektorom vode koja će se koristiti za čišćenje fasade. Vegetacija i ugrađen sistem za zaštitu od sunčevih zraka će doprinijeti efikasnijem hlađenju zgrade i njenoj boljoj održivosti.
Toranj će sa čak 928 metara nadvisiti “Burž Kalifu” koja je trenutno najviša zgrada na planeti. Međutim, “The Tower” neće još uvijek ponijeti titulu najviše zgrade jer je završetak njene izgradnje predviđen 2020. godine kada se održava i “Dubai Expo”.

Oglasi