Jaja sadrže obilje nutrijenata, što ih čini vrijednim dodatkom zdravoj prehrani.

Sa svojim visokim sadržajem proteina, jaja nude različite zdravstvene prednosti, uključujući sposobnost da smanje upalu, pojačaju snagu kostiju i podržavaju kognitivne funkcije.
Jaja su raznovrsna hrana u kojoj možete uživati ​​za doručak, kao obrok nakon treninga ili kao brza užina. Postoje različite metode kuhanja koje možete izabrati, kao što su kuhanje, prženje sunčanom stranom prema gore ili pravljenje kajgane. Međutim, važno je voditi računa o popratnoj hrani koju odaberete da uparite s jajima. Iako su jaja sama po sebi hranljiva, ključno je izbjeći njihovo kombiniranje sa nezdravim sastojcima.

U jajima se nalazi mnoštvo nutrijenata koji nude širok spektar zdravstvenih prednosti. Budući da su izvrstan izvor proteina, jaja ne samo da pomažu u smanjenju upale, već i promovišu bolje zdravlje kostiju i doprinose ukupnom blagostanju mozga.

Jaja su raznovrsna hrana u kojoj se može uživati ​​na različite načine – kao osnovna namirnica za doručak, gorivo nakon treninga ili brza užina. Imate mogućnost da ih skuvate, skuvate sunčanom stranom prema gore ili ih umutite u ukusnu pecivu. Međutim, važno je voditi računa o hrani koju uparite s jajima. Iako su jaja sama po sebi hranljiva, ključno je izbjeći njihovo kombiniranje sa nezdravim sastojcima.

Dijetetičarka Lauren Manaker je naglasila važnost uključivanja jaja u hranljivu i dobro zaokruženu prehranu zbog obilja visokokvalitetnih proteina i vitamina B. Međutim, kada se jaja konzumiraju uz masne, natrijumove i druge štetne sastojke, njihove zdravstvene prednosti su negirane.

Kobasice i prženi krompir se obično konzumiraju uz jaja, ali važno je napomenuti da ova jela sadrže visok nivo zasićenih masti i soli.

Manaker je upozorio da je prilikom odabira konzumacije jaja važno da ih uparite s drugim hranjivim namirnicama kao što su avokado, kruh od cjelovitog zrna i povrće.