Uveče, kada nastupi umor, tijelo prolazi kroz prirodni proces hlađenja, što rezultira smanjenjem tjelesne temperature za otprilike jedan stepen. Ipak, kada okolina ostane vruća, posebno u vrućim ljetnim danima, zadatak hlađenja naših tijela postaje sve teži. Shodno tome, za mnoge od nas postaje borba da ostvare miran san u takvim trenucima. Poznati stručnjak za spavanje Sammy Margo baca svjetlo na utjecaj topline na lučenje melatonina, hormona odgovornog za izazivanje pospanosti. Razumijevajući ovu vezu, možemo istražiti efikasne strategije za brži i lakši početak spavanja, čak i u toplim noćima.

 

Unosite dovoljno tečnosti
Tokom ljetne sezone, opšte je poznato da je ključno održavati dovoljan unos tekućine kako bi se izbjegla dehidracija. Osim brojnih prednosti koje nudi za naše organe, kožu i ukupnu hidrataciju, osiguravanje da konzumiramo dovoljnu količinu tekućine također pomaže u snižavanju tjelesne temperature i promicanju bržeg spavanja.

Preporučljivo je biti oprezan u konzumaciji alkohola tokom dana jer može dovesti do dehidracije i otežati mogućnost mirnog sna noću, pokazuju stručne analize. Prema preporuci dr. Leeja, najbolje je suzdržati se od namakanja vodom prije spavanja, jer to može rezultirati višestrukim odlascima u toalet tokom noći. Alternativno, preporučljivo je konzumirati umjerenu i dobro izbalansiranu količinu vode tokom dana. Obično se ne voli tuširati se prije spavanja, posebno nakon napornog dana. Međutim, to može doprinijeti boljoj kvaliteti sna, što olakšava spavanje. Preporučljivo je suzdržati se od bavljenja fizičkom aktivnošću neposredno prije spavanja jer to može dovesti do povišenja tjelesne temperature. Poželjnije je rezervisati vježbanje za jutro, jer to može pružiti okrepljujuće iskustvo.

 

Spavajte u čistom pamuku
Zdravstveni stručnjaci sugeriraju da san nag ima nekoliko prednosti za tijelo. Međutim, za one kojima je to neugodno, lagana pamučna pidžama je prikladna alternativa. Osim što pomaže osobama koje pate od alergija, grinja i prašine, svilena posteljina također može pomoći u regulaciji tjelesne temperature i održavanju osjećaja osvježenja.

Pronađite savršen položaj
Bez obzira da li odlučite da spavate sami ili sa voljenom osobom, položaj koji zauzmete tokom spavanja igra ključnu ulogu u osiguravanju mirnog i podmlađujućeg sna. Stručnjaci za spavanje snažno savjetuju pojedincima da se odluče za spavanje na leđima, a ne na stomaku. Osim toga, kada dijelite krevet s partnerom, korisno je koristiti zasebne lagane posteljine kako biste smanjili znojenje i ublažili bilo kakav fizički napor ili nelagodu.