– Mi se sa našim današnjim člankom, vraćamo u zlatne 80 godine prošloga vijeka, i govorićemmo malo o domaćim glumcima. Mira Banjac je definitivno jedan od temelja domaće kinematografije. 

Mirjana T. Banjac, renomirana glumica poznata kao Mira Banjac, osvajala je publiku u različitim razdobljima svojim iznimnim ulogama u srpskom kazalištu, filmu i televiziji. Njezinu izvanrednu vještinu naširoko cijene i njeguju brojni pojedinci.

  • Ova žena rođena 4. studenoga 1929. godine u Erdeviku trenutno živi u Novom Sadu sa sinom Branimirom Branom Jovanovićem. U 94. godini i dalje posjeduje zadivljujuću živost i aktivno sudjeluje u filmskim i televizijskim projektima. Mira Banjac i njen sin žive u mirnom kvartu u Novom Sadu, gdje su mještani ovih dana vodili razgovore o poznatoj glumici. Iako ove godine puni 93 godine, Mira Banjac zrači mladenačkom energijom koja je zaista nevjerojatna. Svaki susret s njom otkriva iskru radosti u njezinim očima, bez obzira na fizičke izazove s kojima se može susresti. Prema riječima njezinih susjeda, nestašnog je duha, često pomiče granice onoga za što je sposobna, što je zaprepastilo njezinog sina Branimira. Ipak, ona je dosljedno dobrodušna, dopirući do svojih susjeda radi razgovora i povezivanja, bez obzira na bilo kakve uočene razlike u statusu. Jedna prodavačica je čak dodala:

Kad god nas Mira počasti svojim prisustvom, to je rijetka pojava i nikada ne dolazi sama. Ključno je sastaviti opsežan popis za svog sina jer se supruga koja im pomaže kod kuće također može pridružiti. Kad god za nju ide u kupovinu, stalno traži cigarete i voće. Unatoč tome što joj medicinski stručnjaci snažno savjetuju da prestane pušiti, ona to odlučno odbija učiniti. Mira se kroz život suočavala s brojnim izazovima, ali svjesno o njima ne želi govoriti. Umjesto toga, ona ima optimističan pogled i stalni osmijeh na licu. Često je možemo čuti kako marljivo uvježbava svoje vokalne vještine za nadolazeća snimanja. Naše iščekivanje njezine uloge u “Igri sudbine” je opipljivo, jer smo primili vijest da će snimanje uskoro početi. Dragan se rado sjeća Mirine nepokolebljive kompetentnosti i neizmjernog truda koji je uložila da postigne svoj uspjeh.

Rezidencija Mire Banjac može se pohvaliti odličnom lokacijom, što joj omogućuje pogodnost šetnji do kazališta, galerija i živahne tržnice gdje je srdačni prodavači dočekuju raširenih ruku. Važno je napomenuti da Mira njeguje svoju privatnost, što se vidi iz činjenice da je njezin dom samo jednom posjetila televizijska ekipa. Zanimljivo, Mira Banjac jedna je od rijetkih sretnika koji su imali privilegiju upoznati pokojnog predsjednika Josipa Broza Tita, a nedavno je otkrila njegov divan smisao za humor.

Imao sam privilegiju biti odabran da prisustvujem proslavi njegovog rođendana, na kojoj su bili i gosti iz Hrvatske, Slovenije i Bosne. Svaka osoba je imala svoj šator za smještaj. Prije nego što sam otišao, prijatelji u Novom Sadu podsjetili su me da spomenem Titu izgradnju našeg pozorišta. Kao mladom komunistu, to je za mene bila velika odgovornost. Usred njegove duhovite zafrkancije prišao sam mu i pokrenuo temu kazališta. Njegov odgovor je bio neočekivan, jer je odgovorio: “Zašto mi to govorite? Ja nisam zidar. Neka me obavijeste kada dođu do stupnja bravara.” Javila se Mira koja je spomenula da je i ranije bila u njegovom društvu.

Tijekom snimanja jednog filma na Brionima, bio je trenutak kada mi je prišao i izrazio divljenje, rekavši: “O, draga, odlično radiš!”

U ovom konkretnom slučaju, Mira je podijelila svoje osjećaje o tome što ima 94 godine i kako se zbog toga osjeća.

  • Unatoč mojoj percepciji da nisam ostario, nedavno sam prošao sveobuhvatnu medicinsku procjenu. Nakon što je pregledao snimku mojih pluća, liječnik je bio zapanjen njihovim besprijekornim stanjem, što ga je navelo da povjeruje da sam nepušač. Međutim, otkrio sam mu svoju naviku lančanog pušenja, što ga je ostavilo potpuno zaprepašteno. Nastavio mi je prosvjetljivati ​​činjenicu da je moje korištenje nastavka za usta tijekom pušenja razlog iza ovog neočekivanog otkrića.

Na karijeru slavne glumice uvelike je utjecao angažman u predstavi “Radovan Treći” i tumačenje lika Katice. Kroz ovo iskustvo podijelila je spoznaje o svojoj suradnji s cijenjenim Zoranom Radmilovićem.

Ova osoba posjeduje izvanredan talent i kazališnog glumca i scenskog majstora. Međutim, u svom osobnom životu odiše stalnim stanjem mrzovoljnosti, bez vedrine i duhovnosti. Nema sklonosti zabavljati šire društvo, svoje nastupe čuva isključivo za intimni krug prijatelja. Dubina njegova karaktera je takva da bih bez problema mogao ispuniti cijele tri knjige anegdotama i spoznajama o njemu.

U serijalu „Majstorska radionica” Zoran i Mira su imali priliku da sarađuju sa Batom Živojinovićem, a vredi izdvojiti njihovu dinamiku sa još jednim renomiranim kolegom.
Ova je osoba posjedovala duh nježne golubice u tijelu otporne stijene. Tijekom produkcije serije neumorno je pazio da nitko na setu ne osjeti glad, pa je otišao toliko daleko da je ekipi dodijelio zasebne porcije mesa. U najopasnijim scenama neustrašivo je nastupao bez pomoći kaskadera. Njegova predanost zanatu bila je tolika da je bio spreman staviti svoj život na kocku zarad uvjerljive uloge.

Oglasi