OD STAROG SKLADIŠTA NAPRAVLJEN NAJMODERNIJI DOM – arhitektura koja plijeni pažnju!

Dizajneri kompanije “Splinter Society Architecture” preuredili su jedno staro, napušteno skladište u Melburnu u zaista funkcionalnu porodičnu kuću. Da bi smanjili troškove, dio magacina iskoristili su za stanovanje, a konstrukciju i temelj su proširili kako bi napravili zelenu oazu pod vedrim nebom.

dizajnidom5

dizajnidom6

Skladište se nalazi u urbanom dijelu Melburna i okruženo je zgradama i  kućama . Održivi dizajn, moderni materijali i sakupljanje kišnice su glavne smjernice “zelene stratagije” primjenjene u ovom inspirativnom projektu. Ideja je, bila da se magacin pretvori u zeleni, sunčani i  netoksičan  prostor koji će zadovoljiti potrebe svakog člana porodice – i djece i odraslih.

dizajnidom8

dizajnidom9

Transformacijom prostora su dobijene tri spavaće sobe, dvije dnevne, jedna radna i veza sa spoljašnjim svijetom, odnosno balkonom na krovu koji se proteže preko tri nivoa. Industrijski izgled magacina je zadržan zbog zahtjeva klijenata, baš kao i njegovi pojedini originalni dijelovi, kao što je  temelj, greda, zidovi, gumena ploča i čelični stubovi.

Jedna strana kuće je i dalje prekrivena crvenim ciglama, a druga obložena svjetlo zelenim metalnim ekranima koji pomažu pri akumulaciji solarne energije. Dobra orijentacija solarnog kolektora, duplo staklo na prozorima i visok nivo izolacije  smanjili su gubitke energije.

Oglasi